SNIMAK POTOPLJENOG PONOSA IRANSKE MORNARICE: Brod je pokušaj Teherana da izvodi pomorske operacije daleko od svojih obala VIDEO
Sahand, Brod blizanac potopljenog Talajeha, Foto: Alexander Galperin / Sputnik / Profimedia

nesreća

SNIMAK POTOPLJENOG PONOSA IRANSKE MORNARICE: Brod je pokušaj Teherana da izvodi pomorske operacije daleko od svojih obala VIDEO

Planeta -

Satelitski snimak potvrđuje da se iranski mornarički brod poznat kao Talajeh prevrnuo na suvom doku u luci Bandar Abas u Persijskom zalivu

Na društvenim mrežama se ranije pojavio video koji prikazuje ovaj brod kako leži na levoj strani u delimično poplavljenom suvom doku. Pre ovog incidenta, Talajeh, naizgled derivat dizajna korvete klase Moudge o kojoj ima malo javno dostupnih informacija, navodno je bio ili u završnoj fazi izgradnje ili opremanja i očekivalo se da će ući u upotrebu sledeće godine.

Kasno juče, Kris Bigers, direktor aplikacija za misije u Hokaj 360, kompaniji specijalizovanoj za radio-frekventnu analizu podataka koristeći komercijalnu satelitsku konstelaciju, objavio je na Tviteru sliku sa Planetskopa Bandar Abbasa, koji je dom glavne operativne baze Iranske mornarice, snimljen 4. decembra 2021. Iako je rezolucija niska, ona pokazuje brod u suvom doku koji se čini da je potonuo. Položaj broda i njegova opšta lokacija su u skladu sa onim što se može videti na video snimku koji navodno prikazuje Talaieh koji se pojavio na mreži 4. decembra.

Na osnovu dostupnih snimaka, teško je reći koliki bi mogao biti potpuni obim štete na Talajehu. Još uvek nema zvanične reči o incidentu od iranskih zvaničnika. Jednostavno boravak na boku u vodi tokom dužeg vremenskog perioda može dovesti do brojnih problema za koje bi, zauzvrat, moglo biti potrebno značajno vreme i energija da se otklone, posebno ako dođe do unutrašnje poplave. Kako je navedeno, iranska mornarica se navodno nadala da će ovaj brod staviti u upotrebu negde sledeće godine.

Inače, detalji o Talajehu, uključujući samo njegov osnovni dizajn i predviđenu misiju, su izuzetno ograničeni. Iako je oblik trupa sličan korveti klase Moudge, njena nadgradnja izgleda veća i bokservija. Prethodni izveštaji iranskih medija, pozivajući se na iranske zvaničnike, ukazivali su na to da je Talajeh mogao poboljšati sposobnost prikupljanja obaveštajnih podataka i možda elektronskog ratovanja u poređenju sa klasom Moudge.

Ti izveštaji, zajedno sa značajnim promenama u dizajnu broda, doveli su do sugestija da bi mogao biti namenjen kao namenski špijunski brod, a ne samo kao poboljšana podvarijanta Moudge. Imajući to u vidu, Sahand, treći tip klase Moudge koji je ušao u upotrebu, imao je revidiranu, bokseriju nadgradnju. Dakle, podjednako je moguće da Talajeh jednostavno odražava dalju evoluciju dizajna.

Sam dizajn klase Moudge je prošireni derivat klase Alvand, tipa izgrađenog u Ujedinjenom Kraljevstvu koji je trenutni režim u Iranu nasledio od šahovske vlade nakon revolucije 1979. Postojeće korvete klase Moudge od 1.500 tona deplasmana su naoružane i protivbrodskim i zemlja-vazduh raketama, kao i torpedima, glavnim topom od 76 mm i raznim manjim topovima i mitraljezima.

Ono što je jasno jeste da je Talajeh deo šireg napora iranske mornarice da modernizuje i na drugi način proširi svoje sposobnosti, sa posebnim osvrtom na izvođenje pomorskih operacija daleko izvan neposredne periferije zemlje. Ranije ove godine, Sahand (na slici), zajedno sa Makranom, brodom nalik na morsku bazu, postao je prvi iranski pomorski brod koji je uplovio u Atlantski okean. Oni su potom otplovili u rusku luku Sankt Peterburg da učestvuju u pomorskoj paradi u toj zemlji.

Svako značajno kašnjenje u ulasku Talajeha u službu, ili još gore, u zavisnosti od toga koliko bi brod sada mogao biti oštećen, mogao bi biti veliki poraz za iransku mornaricu. To je ujedno i poslednji u nizu značajnih gubitaka službe poslednjih godina usled udesa različitih vrsta.

Godine 2018, Damavand, još jedna korveta klase Moudge, potonula je u Kaspijskom moru nakon što se nasukala tokom oluje. Sledeće godine, iranska mornarica je tvrdila da je brod „potpuno oživeo“, ali je u to vreme bilo pitanja, na osnovu satelitskih snimaka, o tome da li je potpuno novi brod zapravo u izgradnji da bi ga zamenio.

U maju 2020. godine, Konarak, brod za podršku iranske mornarice, uništen je u incidentu prijateljske vatre tokom vežbe, pri čemu je poginulo najmanje 19 mornara. Iranska barža bez pogona koja je izgledala kao nosač aviona američke mornarice takođe je potonula dok je odvučena nazad u Bandar Abas nakon prošlogodišnje vežbe, stvarajući opasnost za navigaciju.

Zatim, ove godine, Karg, brod za dopunjavanje koji je verovatno bio jedan od najvažnijih brodova u službi u Iranu, potonuo je u Omanskom zalivu nakon što je pretrpeo veliki požar.

Značaj Karga za iransku mornaricu podstakao je spekulacije da je brod možda sabotirao, potencijalno Izrael. Iran je pretrpeo niz neobičnih požara, uključujući i neke u lučkim objektima, kao i eksplozije na raznim važnim lokacijama u zemlji, poput onih koje su povezane sa kontroverznim nuklearnim programom zemlje, poslednjih godina. Izveštaji u to vreme su ukazivali na to da je Izrael ili agenti koji rade u njegovo ime izvršili barem neke od tih napada, moguće u koordinaciji sa Sjedinjenim Državama. Najmanje od 2019. Izrael i Iran takođe vode rat u senci jedni protiv drugih komercijalnih i vojnih brodova.

Upravo su ovog vikenda pojavili novi izveštaji o eksploziji u blizini iranskog nuklearnog postrojenja Natanc, za ​​koju su vlasti tvrdile da je povezana sa vežbom koja je uključivala obaranje bespilotne letelice. Odvojeno, jedna od iranskih kopija američkog stelt drona RK-170 srušila se u zemlji pod čudnim okolnostima.

Međutim, nema naznaka da je ono što se dogodilo Talaji povezano sa bilo čim od ovoga ili da je nešto više od nesreće. Ostaje da se vidi šta će, ako išta, režim u Iranu reći o incidentu.

Kurir.rs/The Drive

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track