NOVAC JE IPAK NAJVAŽNIJI: Američki Senat podržao 650 miliona dolara vrednu prodaju naprednih raketa Saudijskoj Arabiji
Foto: Twitter Printscreen

američko-saudijski odnosi

NOVAC JE IPAK NAJVAŽNIJI: Američki Senat podržao 650 miliona dolara vrednu prodaju naprednih raketa Saudijskoj Arabiji

Planeta -

Američki Senat u utorak je odbacio rezoluciju kojom bi se zabranila 650 miliona dolara vredna prodaja 280 naprednih raketa srednjeg dometa Saudijskoj Arabiji.

Rezoluciju koju su predstavili republikanci Rend Pol i Makj Li, kao i demokrata Berni Sanders odbacilo je 67, a prihvatilo 30 senatora.

Iako deo senatora smatra Saudijsku Arabiju važnim partnerom na Bliskom istoku, članovi Kongresa kritikovali su tu autoritarnu kraljevinu zbog njene uloge u ratu u Jemenu, sukobu koji se smatra jednom od najvećih humanitarnih katastrofa na svetu.

"Izvoz dodatnih raketa Saudijskoj Arabiji samo će nastaviti ovaj sukob i dodatno doliti ulje na vatru“, rekao je Sanders u govoru kojim je tražio podršku za rezoluciju.

SAD će Saudijskoj Arabiji prodati 280 raketa vazduh-vazduh koje proizvodi Rejteon tehnolodžis. Vlada američkog predsednika Džoa Bajdena je, kako prenosi Rojters, objavila da se strogo protivi rezoluciji.

Njeno usvajanje "potkopalo bi predanost predsednika pomoći obrani našeg partnera u vreme sve učestalijih napada dronovima i raketama na civile u Saudijskoj Arabiji“, saopšteno je iz Bele kuće.

Kurir.rs/Agencije

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track