Najnovije vesti

ZAPAD MOŽE DA ODAHNE, STIGLI PRE RUSA: Olupina skupog F-35 aviona izvučena sa dna Sredozemnog mora posle panične potrage
Foto: Lcpl. Tyler Harmon/U.S. Marines / Zuma Press / Profimedia

kraj drame

ZAPAD MOŽE DA ODAHNE, STIGLI PRE RUSA: Olupina skupog F-35 aviona izvučena sa dna Sredozemnog mora posle panične potrage

Planeta
11:28h

Olupina 100 miliona funti vrednog F-35 aviona koji se survao sa nosača aviona HMS Kraljica Elizabeta u Sredozemno more je konačno pronađena.

Olupina je locirana pre nedelju dana posle višenedeljne panične potrage britanskih, italijanskih i američkih snaga da stignu do nje pre Rusa i Kineza i tako sačuvaju tajne tehnologije i radare aviona.

Odbrambeni izvori rekli su Tajmsu da su sigurni da oprema F-35B Lajtning II aviona, uključujući sofisticirane radare i senzore nije kompromitovana.

Skupi avion je prošlog meseca pao prilikom poletanja sa isto tako skupog nosača aviona što je izazvalo paničnu potragu za avionom u pokušaju da se spreči da stelt tehnologija završi u rukama Rusa.

F-35, avion
foto: Printscreen/Daily Mail

Lokacija gde je pao avion i dalje je misterija, a ne zna se ni tačan razlog aviona. Veruje se da jeftine prekrivke za kišu nisu bile dobro skinute, zbog čega je motor usisao prekrivku prilikom poletanja i zato pao.

Britaniji je bilo potrebno gotovo tri nedelje da prikupi neophodne stručnjake da podignu olupinu sa morskog dna a Tajms navodi da su vojni izvori bili "prijatno iznenađeni brzinom operacije".

Olupina će sada biti poslata u pomorsku bazu "saveznika" na Mediteranu. Tajmsov izvor bio je prilično šrkt sa podacima, budući da je reč o vojnoj tajni, ali je rekao da su svi delovi olupine pronađeni.

F-35, avion
foto: Printscreen/Daily Mail

Britanski pilot morao je da se katapultira iz svog F-35B lajtning aviona tokom rutinske vežbe u Mediteranu sredinom novembra. Avion je bio jedan od osam koji su se u trenutku vežbe nalazili na nosaču aviona HSM Kraljica Elizabeta, zajedno da 10 američkih.

Pošto su avion i pilot završili u međunarodnim vodama, krenula je potraga da se pronađe iz iz vode izvadi najsavremeniji ratni avion pre nego što do njega stignu ruske snage. Veruje se da je to prvi put da se jedan F35-B srušio u toj oblasti.

Tehnologija na avionu koji su dizajirali Amerikanci uključuje super tajne radare i senzore i toliko je osetljiva da omogućava F-35 da leti neprimećen iznad neprijateljske teritorije supersoničnom brzinom.

Kao najnapredniji i najskuplji avion britanskog ratnog vazduhoplovstva (RAF), jednosed može da sleti vertikalno i potrebna mu je kratka pista da bi poleteo.

Kurir.rs

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...
track