07:28

PROFESOR MARINKOVIĆ O RAZGOVORU PUTINA I BAJDENA: Sigurnom linijom pričali o Ukrajini

odjeci

DETALJI RAZGOVORA PUTINA I BAJDENA: Među glavnim temama dvojice lidera i SAJBER BEZBEDNOST

Planeta -

To što su predsednici Rusije i SAD Vladimir Putin i Džozef Bajden konačno počeli da razgovaraju o važnim temama predstavlja dobar znak, smatra narodni poslanik Vladimir Marinković.

Osnivač Kongresa srpsko-američkog prijateljstva je istakao da su razgovarali o globalnim temama i Ukrajini koja je u fokusu američke politike kad je u pitanju Evropa.

Vladimir Marinković
foto: Kurir televizija

- Za nekoliko meseci zabeleženo je stvarno gomilanje ruskih trupa. Negde oko četrdeset pet hiljada vojnika je stacionirano u proteklih nekoliko meseci na rusko-ukrajinskoj granici, a Bajden naravno ima fokus na Ukrajinu, već više godina, s obzirom na to da ima jako veliku istoriju odnosa i fokusa, još dok je bio potpredsednik SAD i kad je bio senator - rekao je Marković u jutarnjem programu Kurir televizije.

Podsetimo, tema razgovora, koji je trajao dva sata, bila je napetost oko Ukrajine, pomeranje NATO na istok, ali i inicijativa ruskog predsednika o garancijama bezbednosti. Korišćena je specijalna sigurna linija za razgovor dva predsednika. Bajden je izrazio zabrinutost oko nagomilavanja ruskih trupa na ukrajinskoj granici.

Vladimir Marinković
foto: Kurir televizija

- Sajber bezbednost je bila glavna tema. Važno je i to odakle su razgovarali. Džo Bajden je razgovarao iz čuvene situacione sobe, okružen svojim najbližim saradnicima zaduženim za spoljnu politiku, vojnu i odbrambenu politiku, tu su bili dakle Entoni Blinken, šef nacionalnog saveta za bezbednost i Džek Saliven, dakle, vrlo, vrlo ozbiljan pristup. Sa druge strane, predsednik Putin se uključio iz Sočija i naravno da ne čudi to što su upotrebili tu sigurnu liniju - zaključuje Marković.

Kurir.rs

Bonus video:

01:57

PUTIN PROMENIO PETORICU AMERIČKIH KOLEGA: Evo sa kim se najbolje slagao i najčešće viđao

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track