NOVA ERA Olaf Šolc kancelar Nemačke, Angela Merkel otišla u penziju posle 16 godina na vlasti!
Foto: EPA

SMENA VLASTI U BERLINU

NOVA ERA Olaf Šolc kancelar Nemačke, Angela Merkel otišla u penziju posle 16 godina na vlasti!

Planeta -

Takozvana semafor koalicija - SPD, Zeleni i Liberali, preuzela vlast u zemlji nešto više od dva meseca posle parlamentarnih izbora

Na galeriji Angela Merkel i bivši predsednik Joahim Gauk
Na galeriji Angela Merkel i bivši predsednik Joahim Gaukfoto: Profimedia

Olaf Šolc (63) izabran je juče za novog kancelara Nemačke i na toj funkciji će zameniti Angelu Merkel, koju su Nemci od milošte zvali Muti (Mama), a koja je 16 godina bila na čelu države!

Emocije drži po strani - Nadimak mu je Šolcmat

S obzirom na to da je poput mašine ponavljao tehnokratske formulacije dobio je nadimak Šolcomat, sastavljen od njegovog prezimena i reči automat. - Ja sam bio prodavac te poruke. Morao sam da pokažem određenu neumoljivost - pravdao se kasnije Šolc. On nije čovek koji pokazuje emocije i koji je ekstrovertan. To mu je strano. On je čovek koji se u potpunosti kontroliše. Čak i u trenucima najvećeg veselja, on liči na nekog britanskog batlera. Ljudi koji ga dugo poznaju i s njim sarađuju kažu da nikada nisu doživeli da on podigne glas ili čak viče - pa ni onda kada je besan.

Šolc, koji je bio ministar finansija u prošloj koalicionoj vladi, predsednik je nove koalicione vlade koju čine njegova Socijaldemokratska partija (SPD), Zeleni i Liberali (FDP).

Sigurna većina

Nakon što je Šolc položio zakletvu, takozvana semafor koalicija i zvanično je preuzela vlast nešto više od dva meseca posle parlamentarnih izbora na kojima je Hrišćansko-demokratska unija (CDU) Angele Merkel ostvarila najgori rezultat u istoriji.

Brita Ernst, supruga Olafa Šolca
Brita Ernst, supruga Olafa Šolcafoto: Profimedia

Ne sumnja u svoje vrednosti - Supruga ministarka

Nemački mediji prenose da Šolc preko poraza prelazi bez kukanja. Ustane i nastavlja dalje. I nikad ne sumnja u svoje sposobnosti. To su načela kojih se Olaf Šolc drži. Rođen je u Osnabriku 1958. Već nekoliko godina sa suprugom Britom Ernst, ministarkom obrazovanja u Brandenburgu, živi u Potsdamu kod Berlina. Šolc je veoma samouveren. U političkoj karijeri dugoj nekoliko decenija doživeo je više potresa, ali nijedan nije mogao da ga poljulja.

Kako prenosi Dojče vele, Šolc je u kabinet ušao sa "otrcanom kožnom torbom", koju nosi svuda sa sobom već punih 40 godina. Na izborima u Bundestagu za Šolca je glasalo 395 poslanika, dok je protiv bilo 303. Nova tročlana vladajuća koalicija ima ukupno 416 poslanika od 736 u Bundestagu. Nakon izbora u parlamentu Šolc je otišao u rezidenciju nemačkog predsednika Frank-Valtera Štajnmajera, gde je i zvanično imenovan za kancelara, a potom je položio zakletvu u parlamentu. On je izabran kao deveti kancelar Nemačke posle Drugog svetskog rata.

Mama i tata u Bundestagu Kristel i Gerhard Šolc
Mama i tata u Bundestagu Kristel i Gerhard Šolcfoto: Profimedia

Iako je decenijama u politici, Šolc, pravnik po obrazovanju, nije važio za prvi pik SPD za kancelara. Izgubio je na stranačkim izborima 2019. Ovaj pragmatični introvertni političar nije uspeo da osvoji srca često emotivnih socijaldemokrata. Međutim, na izborima u avgustu 2020. on je bio jedini istaknuti član stranke koji je mogao da obavlja funkciju kancelara. Usledili su meseci predizborne kampanje u kojoj je on neumorno ponavljao da je uveren u pobedu i tvrdio da će biti budući kancelar. Istrajao je u svojoj rešenosti i nije se obazirao na podsmehe, što je verovatno ključ njegovog uspeha.

Milijarde i pandemija

Tokom pandemije korone njegov uticaj je rastao. Kao ministar finansija raspolagao je milijardama finansijske pomoći. I to je znao da iskoristi. - Pomoću nauke ćemo da radimo ono što je neophodno - obećao je u proleće 2020, neposredno nakon što je pandemija stigla u Nemačku.

Lična karta

Ime i prezime: Olaf Šolc

Datum rođenja: 13. jun 1958.

Mesto rođenja: Osnabrik (Donja Saksonija)

Bračno stanje: Oženjen

Deca: Nema

Zanimljivost: Bio je na večeri koju je Barak Obama organizovao u Beloj kući za Angelu Merkel još 7. juna 2011.

Nemačka će se do kraja 2022. zadužiti za dodatnih 400 milijardi evra. I Nemačka će izaći iz tih dugova, obećavao je Šolc u predizbornoj kampanji. - Niko ne mora da strahuje, to smo već jednom uspeli nakon krize 2008-2009. i ponovo ćemo uspeti - obećao je on.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track