Najnovije vesti

KADA JE MERKELOVA DOŠLA NA ČELO NEMAČKE NIJE POSTOJAO TVITER: Od današnjih lidera samo je Putin bio na sceni! Ovako je počela!
Foto: Profimedia / AFP / Van Ham / Michael Jung

duga karijera

KADA JE MERKELOVA DOŠLA NA ČELO NEMAČKE NIJE POSTOJAO TVITER: Od današnjih lidera samo je Putin bio na sceni! Ovako je počela!

Planeta

Kada je Angela Merkel postala kancelarka Nemačke, pre 16 godina, Džordž V. Buš je bio u Beloj kući, a Toni Bler je bio premijer Britanije.

Nije bilo Tvitera i ajfona. Liberalna demokratija je bila u naizgled nepovratnoj ekspanziji, sa narandžastom revolucijom koja je zahvatila Ukrajinu.

Angela Merkel
foto: Profimedia / Van Ham

U sredu, kada Olaf Šolc, naslednik gospođe Merkel, preuzima funkciju kancelara, Tviter je pravo oruđe diplomatije, gomilanje oružja na ukrajinskoj granici je glavna tema, a sama demokratija izgleda mnogo manje izvesna širom sveta, zaključuje Njujork Tajms.

Angela Merkel, Jaser Arafat
foto: Profimedia / MOHAMMED RAWAS / AFP

Tokom proteklih godina, Merkel je izgradila jak odnos sa Vladimirom Putinom, počev od "suprotstavljanja kada je pokušao da je zastraši svojim psom".

Vladimir Putin, Angela Merkel
foto: Profimedia / Astakhov Dmitry / TASS

Od aktuelnih svetskih lidera jedino je Putin bio na vlasti kada je ona postala kancelarka.

Angela Merkel, stare, Vladimir Putin
foto: Profimedia / Sergey Velichkin / Sputnik

Povezala se sa predsednicima Džordžom V. Bušom i Barakom Obamom i "grdila" predsednika Donalda Trampa. Postala je ikona nade za izbeglice i predmet prezira za populiste širom sveta.

Angela Merkel, stare
foto: Profimedia / Bogumil Jeziorski / AFP

Bio je to dug put koji je započeo iza gvozdene zavese. Rođena u zapadnom lučkom gradu Hamburgu, Merkelpva je odrasla kao ćerka protestantskog pastora na bivšem komunističkom istoku u malom gradu severno od Berlina.

Angela Merkel, stare
foto: Profimedia / SVEN SIMON / AFP

Kada je Berlinski zid pao 1989. godine, Merkelova je ostavila karijeru u naučnom istraživanju da bi se "bacila" na politiku, osvojivši mesto u parlamentu na prvim ujedinjenim izborima u Nemačkoj.

Angela Merkel, stare
foto: Profimedia / Zdenek Havlas / AFP

Pre nego što je postala kancelarka, imala je nekoliko ministarskih funkcija i bila je lider svoje konzervativne stranke, nakon što je zbacila svog političkog mentora Helmuta Kola, u nemilosrdnom pokazivanju moći javno pozivajući na njegovu smenu.

Angela Merkel, stare
foto: Profimedia / MARTIN GERTEN / AFP

Ostala je na čelu Hrišćansko-demokratske unije (CDU) do 2018. godine, kada je odlučila da se povuče, što je učinilo hromom u poslednjim, izazovnim godinama njenog kancelarskog mandata.

Angela Merkel, stare
foto: Profimedia / Michael Jung / AFP

Sada, sa 67 godina, izgleda da se dugi politički život gospođe Merkel bliži kraju.

Uvek je bila jasna da želi da napusti funkciju pod svojim uslovima i u svoje vreme. „Želim u nekom trenutku da nađem pravo vreme da napustim politiku“, rekla je Herlinde Kelbl, nemačkoj fotografkinji, 1998. „Ne želim da budem polumrtava olupina.“

Angela Merkel, stare
foto: Profimedia / PETER KNEFFEL / AFP

Održala je ovo obećanje dato sebi. Prva kancelarka moderne Nemačke koja je napustila funkciju umesto da je izglasaju poslanici ili javnost, Merkelova napušta kancelariju kao najpopularniji političar u svojoj zemlji.

Angela Merkel
foto: EPA / CLEMENS BILAN

Njena politička karijera, koja je započela u eri nade nakon rušenja Berlinskog zida, završava se u vreme velike neizvesnosti. To je putovanje od kraja istorije do najpopularnijeg političara.

Kurir.rs / The New York Times,

Foto: Profimedia / AFP / Van Ham / Michael Jung

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja