OVA ZEMLJA PLANIRA POTPUNO DA ZABRANI PUŠENJE: Svi rođeni posle 2008. uopšte neće moći da kupe cigarete
Foto: iStock

ružna navika

OVA ZEMLJA PLANIRA POTPUNO DA ZABRANI PUŠENJE: Svi rođeni posle 2008. uopšte neće moći da kupe cigarete

Planeta -

Novi Zeland planira da potpuno zabrani pušenje.

Kako prenosi BBC, Novi Zeland će zabraniti prodaju cigareta i duvanskih proizvoda svojim mlađim generacijama u nastojanju da na kraju postepeno potpuno ukine pušenje.

Na osnovu predloga zakona koji bi trebalo da bude donet dogodine, niko rođen posle 2008. godine, neće moći da kupi cigarete ili duvanske proizvode.

"Želimo da mladi nikada ne počnu da puše", rekla je ministarka zdravlja dr Ajiša Verol.

Lekari i medicinski stručnjaci pozdravili su planove vlade. Novi Zeland je , inače, odlučan u nameri da smanji nacionalnu stopu pušenja na 5 posto do 2025. godine, s ciljem konačnog potpunog eliminisanja duvana.

Trenutno, oko 13 posto odraslih osoba na Novom Zelandu puši, što je manje u odnosu na 18 posto koliko ih je pušilo pre desetak godina. Stopa pušača je mnogo viša - oko 31 posto - među autohtonim stanovništvom Maora kod kojih je zabeležena i veća stopa oboljevanja i smrti..

U sklopu posebnih mera, vlada je uvela i pojačamnu kontrolu konzumiranja duvana i ograničavanje broja mesta gde cigarete mogu da se kupe. Na osnovu tih mera, cigarete više nije moguće kupiti u supermarketima i lokalnim bakalnicama, a broj radnji ovlašćenih za prodaju cigareta biće drastično smanjen sa oko 8000 na manje od 500.

Poslednjih godina e-cigarete i vejping su postali popularni među mlađim generacijama, daleko više od običnih cigareta, što izaziva britu stručnjaka koji upozoravaju da ni te "cigarete" nisu bezopasne.

Novi Zeland je usvojio vejping kao alternativu pušenju i način da se pušačima pomogne da prestanu.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track