MAČ SA MNOGO PRIČA: Vikinško oružje pronađeno na Orkniju intrigira arheologe
Foto: Petra Richli / Alamy / Alamy / Profimedia

arheologija

MAČ SA MNOGO PRIČA: Vikinško oružje pronađeno na Orkniju intrigira arheologe

Planeta -

Vikinški mač pronađen na Orkniju je redak, uzbudljiv i komleksan artefakt, kažu arheolozi.

Oružje, pronađeno 2015. godine na severoistočnoj obali Papa Vestreja pažljivo je prostudirano i arheolozi su sada utvrdili da je reč o "tipu D", veoma teškom maču koji se koristio u 9. veku.

Relikvija je korodirala ali je rendgenom utvrđeno da je balčak mača bio bogato ukrašen. Uz pomoć kontrastnih metala, zanatlija je napravio šablon nalik košnici.

Arheolozi Endru Morison, Kerolin Paterson i dr Stiven Harison koji proučavaju oružje rekli su BBC da mač "ima mnogo priča koje može da ispriča". Pronađeni su i ostaci kanija, tako da se stručnjaci nadaju da će im i one pružiti dodatne podatake.

Morison je rekao da arheolozi znaju za tridesetak ovakvih sečiva - polovina je pronašena u Norveškoj, a ostatak je raspršen od Dablina do Slovačke, Poljske i Rusije.

"Jedini drugi mač ovog tipa D pronađen je na ostrvu Ejg i to 1830ih", rekao je on.

Da bi se sačuvalo što je moguće više dokaza, arheolozi su prebacili mač sa okolnom zemljom u kojoj je bio u laboratoriju i tamo su ga forenzički ispitivali i iskopali.

"Toliko je krhk i krt da i dalje ne znamo kako izgleda njegova zadnja strana, ali smo uvereni da će se to uskoro promeniti. Gvožđe u maču je značajno korodiralo zbog čega su njegovi detalji i ukrasi vidiljici samo uz pomoć rendgena", naveli su stručnjaci.

Arheolozi su na ovom lokalitetu pronašli dosta artefakata, uključujući vikinški pogrebni brod, još jedan grob sa oružjem, uključujući strele i štitove i kažu da ne bi bili iznenađeni ako u narednom periodu pronađu još vikinških artefakata.

"Posao koji planiramo narednih meseci ima potencijala da nas potpuno oduševi", rekao je Morison.

Eksperti veruju da ti grobovi pripadaju prvoj generaciji norveških naseljenika na Orkniju.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track