ŽELELA BIH DA LJUBAZNO PRIJAVIM DA NISAM TRUDNA Centralizovani registar trudnoća u Poljskoj izazvao bes aktivista
Foto: Philip Robins / Alamy / Alamy / Profimedia

kao iz sluškinjine priče

ŽELELA BIH DA LJUBAZNO PRIJAVIM DA NISAM TRUDNA Centralizovani registar trudnoća u Poljskoj izazvao bes aktivista

Planeta -

Poljska planira da uvede centralizovani registar trudnoća koji bi obavezao lekare da sve trudnoće i pobačaje prijave vlastima.

Predloženi registar bi stupio na snagu u januaru 2022, godinu dana nakon što je Poljska uvela skoro potpunu zabranu abortusa.

To je izazvalo ozbiljnu zabrinutost među aktivistkinjama za prava žena, koje veruju da bi u svetlu zabrane abortusa, registar mogao da se koristi da izazove pravne poteškoće za žene koje su samostalno izvršile abortus.

Nacrt zakona je deo opsežnog projekta za ažuriranje medicinskog informacionog sistema u Poljskoj, navode zvaničnici.

"Radi se o kontroli, radi se o tome da se trudnoća završi porođajem“, rekla je Natalija Broniarčik, aktivistkinja za poljski nedeljnik Gazeta Viborcza.

Plan je izazvao onlajn proteste. Inicijativa društvenih medija pod nazivom "Želela bih da ljubazno prijavim da nisam trudna" podstakla je Poljakinje da ministarstvu zdravlja pošalju fotografije svojih korišćenih higijenskih uložaka, tampona i donjeg veša.

Ministarstvo oštro negira da projekat zapravo predstavlja pokušaj da se vodi evidencija o trudnoćama i eventualnim pobačajima, već navode da su promene samo deo opsežnog projekta digitalizacije koji će ažurirati način na koji se čuvaju podaci o velikom broju stanja, uključujući alergije.

Portparol ministarstva rekao je da su lekari uvek imali informacije o trudnoćama, ali da su te informacije bile čuvane na papiru, a ne centralno od strane vlade.

Zabrinutost aktivista oko registra znatno je porasla nakon što je vlada predložila zakon o uspostavljanju "Instituta porodice i demografije" prošao u poljskom parlamentu.

Institut bi imao za cilj da prati porodičnu politiku, donosi mišljenje o zakonodavstvu i obrazuje građane o "vitalnoj ulozi porodice za društveni poredak” i značaju "kulturno-socijalne reprodukcije” u kontekstu braka. Institut bi imao pristup ličnim podacima građana i imao bi ovlašćenja tužilaštva kada je reč o oblasti porodičnog prava, što je izazvalo zabrinutost da bi se mogao koristiti za sprovođenje strogog zakona o abortusu u zemlji.

Projekat je izazvao široku kritiku poljskih akademika i boraca za građanska prava.

"A da ga jednostavno nazovete 'Crveni centar Rejčel i Lije'“, navela je feministička organizacija iz Lodža u objavi na Instagramu, pozivajući se na distopijski roman Margaret Etvud "Sluškinjina priča“. U romanu Centar Rejčel i Lije je centar za obuku žena koje je autoritarni režim odredio da se "razmnožavaju".

Komitet demografskih istraživača pri Poljskoj akademiji nauka izdao je saopštenje u kojem izražava zabrinutost da će "pronatalna propaganda" imati prednost u odnosu na naučna istraživanja na institutu.

"Projekat ima za cilj isključivo da promoviše tradicionalni model porodice", rekao je Adam Bodnar, bivši ombudsman za prava građana Poljske, za Oko.press. "To bi takođe moglo postati oruđe protiv onih koji su van ovog modela, na primer onih koji se ne pridržavaju heteronormativnih normi", upozorio je on.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja