IZRUČITI ILI NE PITANJE JE SAD Britanski sud u petak donosi KONAČNU odluku o sudbini Džulijen Asanža, osnivača Vikiliksa
Foto: Printscreen/Youtube

Strahuju od samoubistva

IZRUČITI ILI NE PITANJE JE SAD Britanski sud u petak donosi KONAČNU odluku o sudbini Džulijen Asanža, osnivača Vikiliksa

Planeta -

Visoki sud Ujedinjenog Kraljevstva trebalo bi u petak da donese odluku po žalbi američke vlade zbog odbijanja da se SAD izručiosnivač Vikiliksa Džulijan Asanž.

Sud je nedavno saslušao žalbu na odluku nižeg suda kojom je odbijeno izručenje novinara kako bi se suočio sa optužbama zbog procurelih poverljivih američkih dokumenata.

U prvobitnoj presudi, okružni sudija Vanesa Baraitser izjavila je da ne može odobriti izručenje jer bi bilo "opresivno" da se to učini kada je Asanž u opasnosti od pogoršanja mentalnog zdravlja i samoubistva u američkom pritvoru.

Američka vlada je pokušala da ublaži zabrinutost britanskog pravosudnog sistema tvrdnjom da Asanž neće biti držan u izolaciji u superčuvanom saveznom zatvoru ako bude izručen. Međutim, Asanžovi advokati su nastavili da upozoravaju da postoji rizik od samoubistva ako ga SAD pritvore, kao i da izazivaju zabrinutost u vezi sa „pouzdanošću“ američkih garancija.

Kurir.rs/RT

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja