OVO JE TAJNA USPEHA KIM DŽONG-UNA: Severnokorejski lider jednu stvar radi jednako dobro kao i Tito! VIDEO
Foto: EPA/KCNA

bravo

OVO JE TAJNA USPEHA KIM DŽONG-UNA: Severnokorejski lider jednu stvar radi jednako dobro kao i Tito! VIDEO

Planeta -

Možda izgleda čudno hvaliti dugovečnost tridesetsedmogodišnjeg lidera Severne Koreje. Ali od zaključivanja i brzog odustajanja od sporazuma o raketama u prvim mesecima svog mandata, do naređivanja brutalne smrti svog ujaka regenta, do spuštanja pritiska „vatre i besa“ bivšeg predsednika Donalda Trampa, Kim Džong-un je neverovatna priča o uspehu.

Tajna njegovog uspeha je stvaranje povoljne ravnoteže snaga unutar i izvan Severne Koreje.

Kim je svoj uspon na vlast započeo pre deset godina, 17. decembra 2011, kada je njegov otac Kim Džong-il preminuo od teškog srčanog udara. Severnokorejski režim je bio zahvaćen šokom i neizvesnošću. Da li bi mladi Kim Džong Un mogao da upravlja drugom političkom tranzicijom svoje zemlje? Pod pretpostavkom da je preživeo, kako bi se promenila atavistička totalitarna država?

Manje od mesec dana pre svog trideset osmog rođendana, Kim Džong Un obeležava ono za šta se nada da će biti prva od nekoliko decenija na čelu vođenja Demokratske Narodne Republike Koreje (DNRK). Pažljivo manipulišući strateškim polugama moći, Kim ne samo da preživljava već, po svemu sudeći, napreduje.

Ključevi njegove izdržljivosti bili su usredsređeni na podmlađivanje partijske moći i discipline, kooptiranje elita, otvaranje više tržišta, razvoj strateškog oružja i balansiranje izvan nacionalnih država.

Politički, Kim je unapredio moć Radničke partije Koreje, osigurao lojalnost kroz čistke i nagrade, i potisnuo i kontrolisao protok javnih informacija.

Ekonomski, barem pre pandemije, doneo je koristi za elite. On je postigao ovaj podvig uprkos strogim međunarodnim sankcijama kroz kombinaciju omogućavanja većeg broja tržišta i značajnije trgovine sa Kinom. Krađa je takođe neophodna za njegov novčani tok, koji se oslanja na strašnu i rastuću nezakonitu sajber operaciju.

U vojnom smislu, Kim Džong-un je napravio izuzetne korake ka razvoju smrtonosnijeg inventara nuklearnog oružja dugog dometa. I držao je okolne sile da se nadmeću za njegovu naklonost ili barem na odstojanju.

Treći Kim je s visoka gledao na svog oca i usredsredio se, barem na svoj stil rukovođenja, na svog dedu, osnivača DNRK Kim Il-sunga. Kim Džong-un je daleko ambiciozniji nego što je njegov otac ikada bio. Zaista, ciljevi Kim Džong-una su grandiozni kao i ciljevi njegovog dede, ali su fokusirani na izgradnju dugoročne moći Severne Koreje, a ne na kratkoročno ujedinjenje. Na međunarodnom planu, on priželjkuje mesto za stolom država sa nuklearnim oružjem.

Tokom proteklih deset godina, Kim je zabeležila neka zapažena dostignuća. Prvo i najvažnije, Kim i njegov režim su preživeli ogromne probleme u zemlji i inostranstvu. Njegov napredak u razvoju paketa strateškog naoružanja zaprepastio je mnoge širom sveta. I, od sastanaka na vrhu sa američkim predsednikom do obnavljanja bliskih veza sa Kinom, Kim je zadržao svoju autonomiju i povoljan regionalni odnos snaga.

Ali uspeh je imao cenu. Verovatno najveći Kimov neuspeh je nemogućnost da se istorijski samiti pretvori u proces koji bi njegovom režimu dao veći legitimitet i prosperitet. Umesto da uspostavi istinski detant sa Sjedinjenim Državama i okonča status parije Severne Koreje, Kim je otišao iz Hanoja početkom 2019. godine bez nekog dogovorenog procesa.

Kim je previše lukav lider i previše je spreman da pridobije globalnu pažnju da bi ignorisao ponudu Sjedinjenih Država za ozbiljan dijalog na duži rok. Pošto Kim treba da održi stratešku ravnotežu među regionalnim silama, promene u odnosima Južne Koreje ili SAD-a mogu izazvati nove provokacije, diplomatske uvertira ili oboje.

U martu bi južnokorejski predsednički izbori mogli da primoraju Kima da promeni svoje nepokolebljivo ponašanje sa Bajdenovom administracijom jer će konzervativniji lider u Plavoj kući primorati Pjongjang da se prilagodi kako bi sprečio pogoršanje spoljašnjeg okruženja.

Predsedniku Džou Bajdenu nedostaje široka politička podrška koja je potrebna da bi Kimu ponudio unosne ustupke. Ipak, Kim bi mogao da traži ozbiljniji dijalog sa Sjedinjenim Državama, samo da bi preduhitrio novog konzervativnog lidera u Plavoj kući ili – mnogo manje verovatno – da bi odnosi Kine i SAD ponovo stekli stabilnost.

Kakvi su dugoročni izgledi za Kim Džong-una? Najverovatnije nego ne, Severna Koreja će slaviti dvadeset godina „slavnog“ vođstva pod predsedavajućim Kimom. Ali mnogi scenariji su mogući ako jedan čovek podlegne pretnjama koje se kreću od bolesti, nesreće, ubistva, sukoba ili državnog udara.

Možda najveća nepoznanica ostaje pravi uticaj kovida. Sa varijantom Omnikron koja se širi globalno, virus korona koji je već ugušio napredak Severne Koreje može još da potkopa režim na načine koji još nisu vidljivi spoljnom svetu.

Kurir.rs/National Interest

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track