POVRATAK IZ MRTVIH: U Beču nastavljeni pregovori o iranskom nuklearnom sporazumu, ima li mesta opreznom optimizmu?
Foto: EPA/ AEOI HANDOUT, Shutterstock

mic po mic

POVRATAK IZ MRTVIH: U Beču nastavljeni pregovori o iranskom nuklearnom sporazumu, ima li mesta opreznom optimizmu?

Planeta -

Teheran je pod pritiskom Rusije i Kine malo promenio svoju poziciju o sporazumu.

Iranski nuklearni sporazum vratio se sa ivice kolapsa nakon što je Teheran revidirao svoj stav posle pritiska Rusije i Kine i jasnih upozorenja da se EU i SAD spremaju da odustanu od pregovora.

Oprezno optimistična procena stigla je na početku sedme runde pregovora o budućnosti nuklearnog sporazuma u ​​Beču nakon katastrofalnog niza pregovora prošle nedelje u kojima su SAD i EU tvrdile da je Iran odstupio od kompromisa postignutih u prethodnim rundama.

Ruski ambasador u pregovorima Mihail Uljanov rekao je da su pregovarači "uspeli da otklone niz nesporazuma koji su stvarali izvesnu tenziju. Svi su potvrdili svoju posvećenost produktivnom radu [na obnavljanju nuklearnog sporazuma]".

Uprkos tome, američki predsednik Džo Bajden je upozorio da Sjedinjene Države pripremaju "dodatne mere“ protiv Irana iz straha da bi pregovori ipak mogli da propadnu.

"Predsednik je zatražio od svog tima da bude spreman u slučaju da diplomatija ne uspe i moramo da se okrenemo drugim opcijama“, rekla je sekretarka za štampu Bele kuće Džen Psaki.

Britanska ministarka spoljnih poslova Liz Tras upozorila je da pregovori predstavljaju poslednju šansu za Iran. Izrael se priprema za vojne udare u slučaju da pregovori propadnu. U tom slučaju, piše Gardijan, nuklearni program bio bi nesputan bilo kakvim velikim multilateralnim sporazumom.

Evropske diplomate priznale su uoči pregovora da neke frakcije u Iranu žele da se povuku iz nuklearnog sporazuma. Ali Rusija tvrdi da se Iran pojavio u četvrtak sa revidiranim pristupom i spremnošću da pregovara o tekstovima dogovorenim tokom prve runde pregovora koja je završena u junu, a ne o potpuno novom setu predloga o sankcijama i usklađenosti sa sporazumom iz 2015. koji je izneo Teheran prošle sedmice.

Iranski glavni pregovarač Ali Bagheri takođe je zvučao optimističnije, rekavši: "Ono što sam danas osećao bilo je drugačije od onoga što sam osećao prošlog petka. Osećao sam da druge strane imaju ozbiljniju volju da uđu u efikasne pregovore orijentisane na rezultate... Ono što je Iran predložio prošle nedelje odražavalo je njegove stavove o nacrtu od 20. juna. Nastavićemo da razgovaramo".

Diplomate EU su privatno polagale poverenje Rusiji, i u manjoj meri Kini da će ubediti Iran da su njegovi novi zahtevi za šire američko ukidanje ekonomskih sankcija nerealni.

Bitka oko tekstova ne znači da će preostale ogromne tačke neslaganja biti lako rešene, ali prošle nedelje su SAD postavljale pitanje da li je iranski režim izabran u junu bio zainteresovan za sporazum ili je odugovlačio sa njim jer je njegov domaći nuklearni program brzo napredovao.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track