LUPNI ČEKIĆEM, RUKOM IZRAVNAJ LIM Sećate se TRABANTA! Svi su smejali ovom vozilu, a o ovom čudu tehnike niste sve znali VIDEO
Foto: Printscreen/Twitter

ISPLIVAO REDAK SNIMAK

LUPNI ČEKIĆEM, RUKOM IZRAVNAJ LIM Sećate se TRABANTA! Svi su smejali ovom vozilu, a o ovom čudu tehnike niste sve znali VIDEO

Planeta -

Kada bi neko spomenuo automobile narodne demokratije poput "varburga" i "trabanta" govorilo se sa podsmehom i upotrebljavala ona čuvena reč "krš".

Međutim, iako su izgledali nezgrapno i smešno ovi automobili su ostavili dubok trag na društvenu istoriju istočnog bloka, pa donekle i SFRJ gde su se takođe ovi automobili mogli da vide tamo sedamdesetih i osamdesetih godina 20 veka, ako neko nije otišao na rad u Nemačku ili Francusku ili kupio zastavinog "pezejca" i "stojadina".

Tako se i na društvenim mrežama pojavio snimak načinjen u istočnoj nemačkoj u fabrici "trabanta" jednog dana u osvit kada je ta fabrika prestala sa radom tamo sredinom 1990 tih. DDR više nije postojao, a komadno plansku privredu zamenila je tržišna. Golf, mercedes, pasat su oterali popularne narodne autombile na deponiju ili u muzej, osim ako retki kolekcionari i zaljubljenici nisu ih sačuvali i time održali seaćanje na ove simpatične automobilčiće.

trabant
foto: Printscreen/Twitter

Na snimku koji se pojavio vidi se radnik fabrike kako nepravilnosti ispravlja čekićem, a po potrebi se koriste i ruke da se jelte lim ispravi i da trabant pre odlaska kupcu bude u besprekornom stanju.

trabant
foto: Printscreen/Twitter

Zahvaljujući Nemanji Mitkoviću obožavaocu ovog automobila, autor ovih redova uspeo je da sastavi kratku priču o "trabantu".

Trabant, automobil
foto: Nemanja Mitković

Nemanja nam je ustupio i sliku svog vozila koje se može često videti na niškom ulicama.

Kratki istorijat trabanta

Automobil "trabant" dizajnirao Paul Werner, na zahtev za moderniju konstrukciju malog auta, koji bi motorizovao naciju, jer AWZ P70 (auto koji je prvi koristii delove od duroplasta) zbog drvenih delova, nije zadovoljavao sve potrebne kriterijume.

trabant
foto: Printscreen/Twitter

"Prvi modeli sa imenom Trabant su bili P50 iz 1957 i P60 iz 1962 (50 je 500 kubika, P60 je 600 kubika). Autombili su se proizvodili u Zwickau. Godine 1964, auto dobija novu trapezoidnu karoseriju, i ime P601, i to je "trabant" kakvog danas svi poznajemo, i koji se proizvodio sa manjim izmenama od 1964-1990. S tim što mu je u toku proizvodnje,malo menjana karoserija, enterijer, oblik branika, dodavana zapremina motora i povećavana konjska snaga. Takođe elektrika je prebacivana sa 6 V na 12 V sa ugradnjom elektronskog paljenja od 1980. godine. Motor prost, dvotaktni benzinski, sa sistemom goriva na slobodan pad, bez pumpe, i sa samo 5 pokretnih delova. Sve u cilju da auto bude što ekonomičniji, i troši što manje resursa,a pruža maksimum.

trabant
foto: Printscreen/Twitter

Po originalnoj zamisli, P601 je trebalo je već da 1969 da bude zamenjen modernim hecbekom, sa klasičnim četvorotaktnim benzinskim motorom, napravljeno je bilo više prototipova, ali ni jedan jedini nije odobrila bila partija.

Kako kaže ovaj zaljubljenik u trabant čovek sa osnovnim znanjem mehanike može da mu odradi generalku motora, na trotoaru ispred kuće.

Za ovaj automobil je takođe interesantan i jedan detalj da je radni vek "jeftinog auta za narodne mase" bio u proseku 28-30 godina i to sa osnovnim održavanjem.

Inače za "trabant" se vezuju i određene zanimljivosti. To je bio prvi auto, koji je imao panele karoserije od recikliranih materijala (duroplast se pravio od plastike, vune i ostalih otpadnih materijala iz tekstile industrije). Inače trabant je prvi imao i poprečno postavljen motor, a ne linijski.

Kurir.rs/A.Mlakar

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track