OKEAN SITI Južna Koreja odobrila gradnju prvog grada na moru u svetu!
Foto: Profimedia

REŠENJE ZA RAST NIVOA MORA

OKEAN SITI Južna Koreja odobrila gradnju prvog grada na moru u svetu!

Planeta -

Futurističko plutajuće naselje nedaleko od Busana prostiraće se na površini od 75 hektara i moći će da primi 10.000 stanovnika

Pijaca i trgovina Život kao na obali
Pijaca i trgovina Život kao na obalifoto: Profimedia

Projekat izgradnje prvog grada na moru u svetu dobio je zeleno svetlo, a radovi bi trebalo da počnu naredne godine! Grad će biti sastavljen od niza međusobno povezanih platformi, prostiraće se na površini od 75 hektara i moći će da primi 10.000 stanovnika.

Zgrade sa sedam spratova

Tvorci projekta "Oceanix" veruju da on predstavlja jedno od rešenja za porast nivoa mora usled globalnog zagrevanja i topljenja leda na Arktiku i Antarktiku. U projekat koji se razvija od 2019. uključen je veliki broj dizajnera, arhitekata, inženjera. Prošlog meseca potpisan je sporazum s južnokorejskim gradom Busanom i sa Ujedinjenim nacijama.

Raj za ronjenje Pogled na platforme ispod vode
Raj za ronjenje Pogled na platforme ispod vodefoto: Profimedia

- Održivi plutajući gradovi deo su arsenala dostupnih strategija za prilagođavanje klimatskim promenama. Umesto da se borimo s vodom, naučimo da živimo u skladu s njom. Radujemo se razvoju rešenja koja se zasnivaju na prirodi putem koncepta plutajućeg grada, a Busan je idealan izbor za implementaciju prototipa - rekao je Maimuna Mohd Šarif, izvršni direktor programa UN za ljudska naselja.

Šetalište i razonoda
Šetalište i razonodafoto: Profimedia

Platforme će biti pravljene u fabrikama, a zatim postavljane na poziciju. One će se podizati i spuštati prateći nivo mora. Svaki od kvartova površine dva hektara biće projektovan da primi 300 ljudi u zgradama visokim do sedam spratova. Ovi kvartovi će biti povezani u mreže većih zajednica pešačkim i biciklističkim stazama. Te zajednica brojaće oko 1.650 stanovnika i imaće sopstvene luke. Plan je da ova naselja formiraju širu zajednicu sa 10.000 stanovnika koja će se nazvati "Oceanix City", a koja će imati sve što je neophodno za život u gradu, od restorana, preko kancelarija do urbanih farmi i zabavnog sadržaja.

Samoodrživi grad

Predviđeno je da ovaj grad bude samoodrživ i s nultom proizvodnjom otpada. Moći će da izdrži cunamije i uragane. Energija bi se dobijala iz solarnih ploča i morskih turbina. Za dizajn grada na moru zadužena je danska arhitektonska kuća BIG.

Bašta sa egzotičnim biljkama
Bašta sa egzotičnim biljkamafoto: Profimedia

Obala u blizini Busana nije slučajno izabrana. Grin pis Južne Koreje upozorio je nedavno da će čuvena plaže Heunde ovog grada nestati do 2030. ukoliko se globalno zagrevanje nastavi ovim tempom.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja