AMERI AL KAIDI U AVGANISTANU NE MOGU SKORO NIŠTA: Vodeći general brutalno iskren, oni i dalje imaju nameru da napadnu SAD! VIDEO
Foto: Planetpix / Alamy / Alamy / Profimedia, Profimedia

fRENK mEKENZI

AMERI AL KAIDI U AVGANISTANU NE MOGU SKORO NIŠTA: Vodeći general brutalno iskren, oni i dalje imaju nameru da napadnu SAD! VIDEO

Planeta -

Ekstremistička grupa Al Kaide malo je porasla unutar Avganistana otkako su američke snage napustile krajem avgusta, a novi lideri talibana podeljeni su oko toga da li da ispune svoje obećanje o prekidu veza sa grupom iz 2020. godine, rekao je u četvrtak najviši američki komandant u regionu.

General marinaca Frenk Mekenzi, šef američke Centralne komande, rekao je u intervjuu za Asošijeted pres da je odlazak američke vojne i obaveštajne službe iz Avganistana znatno otežao praćenje Al Kaide i drugih ekstremističkih grupa unutar Avganistana.

„Verovatno smo na oko 1 ili 2% sposobnosti koje smo nekada morali da ispitamo u Avganistanu“, rekao je on, dodajući da to čini „veoma teškim, a ne nemogućim“ da se osigura da ni Al Kaida ni Islamska država može predstavljati pretnju za Sjedinjene Države.

Govoreći u Pentagonu, Mekenzi je rekao da je jasno da Al-Kaida pokušava da obnovi svoje prisustvo u Avganistanu, koji je bio baza iz koje je planirala napade na Sjedinjene Države 11. septembra 2001. godine. On je rekao da neki militanti dolaze u zemlju kroz njene porozne granice, ali da je SAD teško pratiti brojeve.

Invazija SAD koja je usledila nakon napada 11. septembra dovela je do 20-godišnjeg rata koji je u početku uspeo uklanjanjem talibana sa vlasti, ali je na kraju propao. Nakon što je predsednik Džo Bajden u aprilu objavio da se potpuno povlači iz Avganistana, talibani su sistematski nadjačali odbranu avganistanske vlade i zauzeli Kabul, glavni grad, u avgustu.

Mekenzi i drugi visoki američki vojni i nacionalni bezbednosni zvaničnici rekli su pre povlačenja SAD da bi to zakomplikovalo napore da se zadrži poklopac na pretnji Al Kaide, delom zbog gubitka obaveštajnih informacija na terenu i odsustva vlada koja je naklonjena SAD u Kabulu. SAD kažu da će se oslanjati na vazdušne napade dronova i drugih aviona koji se nalaze izvan granica Avganistana kako bi odgovorili na bilo kakve ekstremističke pretnje američkoj domovini.

Mekenzi je rekao da takvi udari nisu izvođeni otkako su SAD završile svoje povlačenje iz Avganistana 30. avgusta. On je dodao da je sposobnost Amerike da izvede takve udare zasnovana na dostupnosti obaveštajnih podataka, snimaka i drugih informacija i komunikacija, „i da je arhitektura se još uvek razvija upravo sada."

Al-Kaida je među brojnim ekstremističkim grupama unutar Avganistana. Posle 2001. godine, izgubila je većinu svog broja i sposobnost da direktno ugrozi teritoriju SAD, ali Mekenzi je rekao da ona zadržava „želju“ da napadne Sjedinjene Države. Tokom svog prvog perioda vladavine u Kabulu, od 1996. do 2001., talibani su dali utočište Al-Kaidi i odbili zahtev Vašingtona posle 11. septembra da protera grupu i preda njenog vođu Osamu bin Ladena. Talibani i Al-Kaida od tada održavaju veze.

„Tako da još uvek pokušavamo da rešimo tačno kako će talibani postupiti protiv njih, i mislim da će nam tokom mesec ili dva to postati malo očiglednije“, rekao je on.

Slično tome, Mekenzi je rekao da još nije jasno koliko će talibani krenuti na grupu Islamska država, takođe poznata kao ISIS, koja je nasilno napala talibane širom zemlje. Sjedinjene Države okrivile su ISIS za samoubilački napad na aerodrom u Kabulu 26. avgusta u kojem je ubijeno 13 američkih vojnika u poslednjim danima američke evakuacije.

ISIS je „ponovo ojačan“, rekao je Mekenzi, oslobađanjem brojnih boraca ISIS-a iz avganistanskih zatvora sredinom avgusta. Rekao je da i ISIS i Al-Kaida regrutuju iznutra i izvan Avganistana.

„Tako da svakako treba očekivati ponovno oživljavanje ISIS-a. Bilo bi veoma iznenađujuće da to nije slučaj“, rekao je on i dodao: „Ostaje da se vidi da će talibani biti u stanju da preduzmu efikasne mere protiv njih“.

On je Al Kaidu nazvao težim problemom za talibane zbog njihovih dugogodišnjih veza.

„Tako da mislim da unutar talibana postoje interni argumenti o putu napred“, rekao je on. „Ono što bismo želeli da vidimo od talibana bila bi jaka pozicija protiv Al Kaide“, koju su obećali kao deo sporazuma iz Dohe iz februara 2020. koji je obavezao Sjedinjene Države da se potpuno povuku iz Avganistana. "Ali ne verujem da je to još u potpunosti realizovano."

Mekenzi je odbio da da procenu broja operativaca Al Kaide u Avganistanu.

„Mislim da je verovatno malo povećan“, rekao je. „Postoji prisustvo. Mislili smo bio je prilično mali, znate, pred kraj sukoba. Mislim da su se neki ljudi verovatno vratili. Ali to je jedna od stvari na koje gledamo, ali ne bih bio siguran da vam sada kažem koliko.”

Kurir.rs/globalnews

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track