PUT OKO SVETA ZA SAT VREMENA? Kina gradi hipersonični avion koji će moći da prebaci 10 putnika bilo gde za 60 minuta
Foto: Printscreen/YouTube

svemirske tehnologije

PUT OKO SVETA ZA SAT VREMENA? Kina gradi hipersonični avion koji će moći da prebaci 10 putnika bilo gde za 60 minuta

Planeta -


Kina gradu hipersonični avion koji će ići brzinom od 12.000mph i koji će u roku od sat vremena moći da prebaci 10 putnika do bilo koje tačke na planeti.

Avion dug 45 metara za trećinu je duži od Boinga 737 i ima delta krila slična onim na Konkordu.

Zvaničnici planiraju da do kraja 2035. godine imaju flotu ovih aviona, a da do 2045. godine imaju avione koji mogu da prezezu čak 100 putnika u jednom cugu.

Za sada niko ne zna zašto su Kini potrebni avioni koji mogu da se kreću pet puta brže od brzine zvuka, zahvaljujući svom kompleksnom dizajnu.

Kina, hipersonični avion
foto: Printscreen/DailyMail

Kako prenose britanski mediji, na prototipu rade kineski svemirski naučnici koji su učestvovali u kineskim misijama na Mars i Mesec.

Dizajn aviona sličan je boingovom Manta X-47C, projektu od kog je NASA 2000. godine odustala jer je bio preskup.

Ming Hang Tang, bivpi inženjer hipersoničnog programa NASA dizajnirao je tehnologiju dvofaznog aviona koji koristi dva odvojena motora bez pokretnih delova postavljena sa obe strane letilice.

U tekstu objavljenom u listu Journal of Propulsion Technology, tim je naveo da iako prototip možda neće ući u proizvodnju "razumevanje kako njegov mehanizam funkcioniše će podstaći razvoj hipersoničnih aviona i motora".

Inženjeri su sada testirali novi aerodinamični model koji se pokazao efikasnim tokom kineskih svemirskih misija i utvrdili nekoliko slabosti kojima će morati da se pozabave.

Kurir.rs/Dejli mejl

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track