SVETSKA METEOROLOŠKA ORGANIZACIJA POTVRDILA: Ovo je temperaturni rekord za Arktik
Foto: Profimedia

GLOBALNO ZAGREVANJE

SVETSKA METEOROLOŠKA ORGANIZACIJA POTVRDILA: Ovo je temperaturni rekord za Arktik

Planeta -

Arktički temperaturni rekord koji je iznosio više od 38 stepeni Celzijusovih evidentiran je prošle godine u sibirskom gradu Verkojansku tokom dugotrajnog toplotnog talasa, koji je izazvao zabrinutost zbog intenziteta globalnog zagrevanja, potvrdila je Svetska meteorološka organizacija (WMO).

Verkojansk, u kome je rekordno visoka temperatura zabeležena 20. juna 2020. godine, nalazi se 115 kilometara severno od Arktičkog kruga, regije koja se zagreva dvostruko brže od globalnog proseka.

Temperaturni ekstremi

Ekstremne vrućine doprinele su širenju požara u šumama i tundri na severu Rusije. Takođe su prouzrokovale požare obično vodom preplavljenih tresetišta, pri čemu su ispuštene rekordne emisije ugljen-dioksida.

-Moguće je, doista vrlo verovatno da će se u arktičkoj regiji u budućnosti događati i veći temperaturni ekstrem, stoji u saopštenju Svetske meteorološke organizacije (WMO).

U tom području je UN-ova agencija dosad provela rekordan broj istraživanja o vremenskim ekstremima, s obzirom na to da klimatske promene podstiču pojavu olujnog nevremena i visokih temperatura bez presedana.

Budući da su podaci o uticaju klimatskih promena na arktičku regiju nova kategorija, trebalo ih je proveriti i uporediti sa ostalim postojećim podacima u sklopu procesa u kojemu učestvuje velika mreža volontera.

Nova kategorija

Zabeleženi temperaturni rekord sada je uvršten u službene dokumente Svetske arhive vremenskih i klimatskih ekstrema, svojevrsne Ginisove knjige rekorda za vremenske prilike, u kojoj su, na primer, evidentirani podaci o dosad najjačem gradu i najdaljem bljesku munje.

Svetska meteorološka agencija ranije je uvela novu kategoriju za područje Antarktika, a nakon podnošenja zahteva 2020. godine uvela je i novu kategoriju za Arktik. U objavi agencije stoji da je 2020. godina bila jedna od tri najtoplijih u istoriji merenja.

Odbor WMO-a istovremeno se bavi proverom ostalih potencijalno rekordnih temperatura, poput one evidentirane 2020. godine u kalifornijskoj Dolini smrti i temperature od 48,8 stepeni Celzijusa izmerene 11. avgusta 2021. godine nedaleko od sicilijanskoga grada Sirakuze.

Još uvek je reč o neslužbenome novom rekordu za Italiju, ali i za čitavu Evropu.

Kurir.rs/Index.hr

Bonus video:

40:44

USIJANJE 29.10.2021. POJAČANA ZAGAĐENOST VAZDUHA - DA LI IMA RAZLOGA ZA PANIKU?

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track