TALIBANSKA ESKADRILA HVATA PUNI ZALET Pronašli i mlazne školsko borbene i transportne avione! Da li žele i lovce?! VIDEO
Foto: Printscreen/Facebook

hVATAJU KORAK SA TEHNIKOM

TALIBANSKA ESKADRILA HVATA PUNI ZALET Pronašli i mlazne školsko borbene i transportne avione! Da li žele i lovce?! VIDEO

Planeta -

Nedavni izveštaj koji je objavila Al Džazira sa Međunarodnog aerodroma Kabul, pokazalo je da Talibani imaju velike ambicije sa obnovom svog ratnog vazduhoplovstva i da se neće zaustaviti samo na helikopterskoj foloti, koju su zaplenili posle debakla Avganistanske nacionalne armije u avgustu ove godine.

Naime, Talibani su po svemu sudeći kao što je prikazano na snimku odlučili da zakorače i u mlaznu avijaciju, pa su odlučili da remontuju, odnosno osoposobe za letenje i tri školsko borbena aviona L-39C, koji su pripadali vazduhoplovstvu ANA, a koji su od 2010. samovali na kabulskom aerodromu, a koji su bili viđeni na pisti kako stoje neoštećeni tokom masovne evakuacije civila, krajem avgusta 2021. godine.

talibani, mlazni avioni, Avganistan, eskadrila
foto: Printscreen/Twitter

Na snimku Al Džazire vidi se L-39 oko koga se nalaze avio mehaničari i kako se vrši test motora posle remonta. Po svemu sudeći letelice su i dalje operativne iako se poslednjih decenija ovi mlazni avioni nisu koristili.

Prema dostupnim informacijama Avganistan je imao 26 primeraka školsko borbenih aviona L-39C Čehoskovačke proizvodnje koji su krajem 1970-tih bili isporučeni tadašnjoj Demokratskoj republici Avganistan.

"U literaturi se navodi da su ovi avioni pripadali 393. puka za obuku u vazduhoplovnoj bazi Mazar-e Šarif u severnom Avganistanu. Veruje se da su samo tri L-39 preživela građanski rat 1990-ih i invaziju Sjedinjenih Država na Avganistan u netaknutom stanju. Nakon remonta u Rusiji, novo avganistansko vazduhoplovstvo nastavilo je da upravlja ovim avionima još nekoliko godina. Ali umesto da se koriste za obuku pilota na mlaznim avionima, L-39 su sada leteli da učestvuju u ceremonijalnim događajima kao što su parade, piše bloger Oryx.

talibani, mlazni avioni, Avganistan, eskadrila
foto: Printscreen/Twitter

Ovaj blogred dodaje i da su talibani za održavanje letelica i osposobljavanje za letenje angažovali svo staro vazduhoplovno tehničko osoblje, prema kome očigledno nije bilo revanšizma i svi su momentalno vraćeni na posao da letelice vrate u operativno stanje. Veruje se da će tako biti i sa avionima A-29B Super Tukano koji su takođe svi prebačeni u Kabul i gde pokušavaju da se dovedu u letno stanje. Veruje se da je veliki broj ovih aviona oštećen prilikom povlačenja i da će samo mali broj letelica biti osposobljen za letenje i eventualnu upotrebu.

talibani, mlazni avioni, Avganistan, eskadrila
foto: Printscreen/Twitter

Initeresantno je i da Talibani pokušavaju da vrate u operativno stanje i transportne avione u ovom slučaju AN-32. Ovi avioni su inače na protisak Amerikanaca povučeni iz operativne upotrebe 2011. godine pošto su Amerikanci pritisakli Avganistance da uđu u porgram nabavke novog transportnog aviona C-27 Spartan i C-130J Herkules. Međutim finansijski krah zaustavio je nabavnku ovog transportnog aviona. Svi su munjevito rashodovani, dok su An-32 ostali u nekoj vrsti poluoperativnog stanja Na snimku Al Džazire se vidi da se radi na pet An-32 i An-26, koji će čitini okosnicu transportnih mogućnosti novih avganistanskih vazduhoplovnih snaga Talibana.

talibani, mlazni avioni, Avganistan, eskadrila
foto: Printscreen/Twitter

Ovde, inače valja podsetiti i da su Talibani kad su prvi put uzeli vlast u Avganistanu 1996, pa do 2001. raspolagali sa 20 aviona tipa MiG-21 i Su-22 i tad 10 preživelih L-39C koji su bili u operativnom stanju. Avioni su bili raspoređeni na aerodromu Bagram, Host i Kandahar. Borbeno su upotrebljavani najviše migovi 21 i to dva primerka, od kojih je jedan Severna alijansa oborila 1999. ili 2000.

Bilo kako bilo iako Talibani nisu odustali od uvođenaj strogo šerijata, u odnosu na 1996 shvatili su značaj posedovanja avijacije i helikopterske flote transportnih i borbenih helikoptera sa jedne strane i transportnih i školsko oborbenih aviona sa druge strane. Po svemu sudeći "Talibanska eskadrila" tek počinje da hvata ponovo puni zamah".

Bonus video:

01:00

APOKALIPTIČNE SCENE U SAD: Tornado opustošio Kentaki, u toku potraga za nestalima

Kurir.rs/A.Mlakar

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track