SPASILAC Mask: Radimo na razvoju rakete koja će koristiti ugljen-dioksid kao gorivo
Foto: Profimedia

AMBICIOZAN PLAN

SPASILAC Mask: Radimo na razvoju rakete koja će koristiti ugljen-dioksid kao gorivo

Planeta -

Najbogatiji čovek na svetu najavio rešenje za višak štetnih gasova u atmosferi, koji su glavni izazivač globalnog zagrevanja

Budućnost Kompjuterska animacija kolonije na Marsu
Budućnost Kompjuterska animacija kolonije na Marsufoto: Profimedia

Najbogatiji čovek na svetu Ilon Mask (50) rešio je da se upusti u izazov borbe protiv globalnog zagrevanja i klimatskih promena koje poslednjih godina odnose sve više života širom planete! Mask, čija se vrednost imovine procenjuje na 255 milijardi dolara, najavio je da će njegova kompanija "Spejs X" započeti rad na proizvodnji rakete koja će kao gorivo koristiti ugljen-dioksid.

Nusprodukt

Ovaj gas, koji je nusprodukt sagorevanja fosilnih goriva, glavni je krivac za izazivanje efekta staklene bašte, što u krajnjem slučaju dovodi do porasta prosečne temperature i globalnog zagrevanja.

Mask bi slao životinje u svemir - Još je rano za Nojevu barku

Ilon Mask je objavio plan o futurističkoj Nojevoj barci kako bi se u narednih pet godina naselio Mars: - Nova zaista velika stvar biće izgradnja samoodrživog grada na Marsu i slanje životinja kako bi se tamo stvorila nova Zemlja. Bila bi to neka nova vrsta Nojeve barke - rekao je Mask. Međutim, eksperti su skeptični i navode da će ovako nešto biti moguće tek za nekoliko vekova. - Ideja samo briljantno zvuči. Mars može da bude dom za biljke kojima trebaju voda i ugljen-dioksid da bi preživele, ali slanje životinja kojima je neophodan kiseonik nije. Čovek može da namesti masku ako mu spadne, a da li može životinja - rekao je naučnik Rodžer Vijens, koji učestvuje u istraživanju Marsa.

- "Spejs X" započinje program čiji je cilj da se smanji nivo ugljen-dioksida u atmosferi i da se pretvori u raketno gorivo. Ako ste zainteresovani, molim vas, priključite se - naveo je Mask u poruci na Tviteru, prenosi portal Raša tudej. Među prvima koji je reagovao na ovu Maskovu optimističnu najavu reagovao je astrofizičar Skot Manli: - Ranije je pokazano da je ovako nešto moguće. Ali pretvaranje ugljen-dioksida u gorivo za Maskove rakete nešto je sasvim novo. Erik Berger, jedan od urednika portala Ars Technica, pohvalio je Maskovu najavu, ali i istakao da bi čitav program mogao da ima pozitivan uticaj na klimatske promene usled porasta broja lansiranja raketa.

Neočekivani veto Rusije - Stop za rezoluciju UN

Rusija je stavila veto na rezoluciju UN, prvu ovog tipa, koja je klimatske promene predstavila kao pretnju za međunarodni mir i stabilnost. Nacrt rezolucije su napravili Irska i Niger i u njoj se traži "uključivanje informacija o bezbednosnim implikacijama klimatskih promena" kako bi Savet bezbednosti UN mogao "da posveti dužnu pažnju svim osnovnim uzrocima sukoba ili uvećanju rizika". Od 193 članice UN, 113 je podržalo predlog, među kojima i 12 od 15 članica Saveta bezbednosti. Međutim, Indija je bila protiv, Moskva je stavila veto, dok je Kina bila uzdržana.

Podsećamo, Mask je ranije najavio da mu je glavni cilj istraživanje i kolonizacija Marsa. On je prošle godine najavio da će njegova kompanija "Spejs X" pokušati da 2022. pošalje raketu bez ljudske posade na Mars, a da će ljudska posada poleteti na ovu planetu do kraja 2026. godine ukoliko budu imali sreće.

Veličanstvena avantura

Ambiciozan Maskov plan predviđa da letelica "Staršip" bude lansirana pomoću rakete koja će se vratiti na Zemlju nakon što "Staršip" uđe u orbitu. Kada se bude nalazila u orbiti, onda će se dopuniti gorivom iz druge rakete, koja će se takođe vratiti na Zemlju, dok letelica bude nastavila put ka Marsu, koji traje šest meseci.

Najveći zagađivači u svetu

Zemlja Emisija CO2 Ukupan procenat Broj stanovnika

1. Kina 10,4 30,34% 1.444.216.107

2. SAD 5,1 13,4% 332.915.073

3. Indija 2,5 6,8% 1.393.409.038

4. Rusija 1,7 4,7% 145.912.025

5. Japan 1,1 3% 126.050.804

* Iznosi su u milijardama tona

Na četvrtoj planeti od Sunca letelica će se napuniti gorivom koristeći "lokalne resurse" pre nego što krene nazad na Zemlju. Ideja je da letelica "Staršip" bude korišćena u više navrata za svemirske letove. - Možda se svi neće vratiti živi sa Marsa, ali to će biti veličanstvena avantura i neverovatno iskustvo - rekao je Mask ranije ove godine, komentarišući brojne opasnosti koje su moguće pri kolonizaciji Crvene planete.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track