OVA EVROPSKA ZEMLJA OBJAVILA JE RAT MOBILNIM TELEFONIMA: Rigorozne kazne za vozače automobila, motora i bicikala
Foto: RichardBaker / Alamy / Alamy / Profimedia

samo 2 izuzetka

OVA EVROPSKA ZEMLJA OBJAVILA JE RAT MOBILNIM TELEFONIMA: Rigorozne kazne za vozače automobila, motora i bicikala

Planeta -

Prevencija distrakcije vozača jedan je od važnijih ciljeva Evropske Unije, pri čemu je posebna pažnja usmerena na upotrebu mobilnih telefona tokom vožnje.

Kako univerzalni zakon ne postoji, svaka zemlja na svoj način pokušava da iskoreni štetnu praksu brojnih vozača.

Ove sedmice Belgija je otišla korak dalje objavila totalni rat korišćenju mobilnih u vožnji, ne samo u automobilu nego i na biciklima i motorima.

Do sada je u Belgiji bilo kažnjivo samo uspostavljanje poziva sa mobilnim u ruci tokom vožnje, a nova zabrana od sad uključuje i druge elektronske uređaje, poput tableta.

Uređaji ne smeju da budu ostavljeni na suvozačevom sedištu niti na središnjoj konzili. Jedini ispravan i nekažnjiv način za korišćenje je da uređaj bude smešten u nosaču za mobilni ili drugi uređaj.

Sve drugo kažnjavaće se sa 174 evra. Kažnjivo je čitanje i pisanje poruka, pozivi, upotreba navigacije, slušanje muzike i slične aktivnosti, uključujući držanje uključenog telefona u krilu.

Postoje dva izuzetka: Vozač sme da koristi telefon ili drugi uređaj kada vozilo stoji ili je parkirano. Međutim, stajanje na crvenom ne spada u "mirovanje".

Novi zakon na snagu će stupiti u maru 2022 godine.

Procenjuje se da u Belgiji najmanje 30 ljudi godišnje pogine u saobraćaju zbog nepropisnog korišćenja mobilnih telefona tokom vožnje. Godišnje u proseku zbog upotrebe mobilnih tokom vožnje bude povređeno oko 2.500 ljudi.

Kurir.rs/Jutarnji list

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja