NOVI LOVAC Rusija predstavila unapređenu verziju stelt drona ohotnik!
Foto: Profimedia

ČUVAR NEBA

NOVI LOVAC Rusija predstavila unapređenu verziju stelt drona ohotnik!

Planeta -

Dobro nam je poznato koliko su se dobro borbene bespilotne letelice pokazale u oružanim konfliktima poslednjih godina, rekao je Putin

Ruska armija predstavila je najnoviju verziju drona izrađenog u stelt tehnologiji. U pitanju je letelica nazvana "ohotnik" (Lovac), čija je oznaka "suhoj S-70". Dron je svetsku premijeru imao u Novosibirsku, gradu na jugu Sibira, a predstavljanju je prisustvovao Aleksej Krivoručko, zamenik Sergeja Šojgua, ministra odbrane.

Zaokružen proces

- Samo zemlje koje imaju razvijenu avio-industriju mogu da naprave dronove ove klase. Čitav proces proizvodnje je zaokružen, od dizajna, preko priprema, pa sve do izvođenja svih tipova provera - rekao je Krivoručko i nastavio: - "Ohotnik" je bespilotna letelica koja ima mogućnosti i opremljena je svim neophodnim oružjima poput pravog aviona. Proteklih meseci smo testirali prototipe koji nisu izrađeni u stelt tehnologiji.

Novi gospodar ruskog neba Stelt dron 'ohotnik'
Novi gospodar ruskog neba Stelt dron "ohotnik"foto: Profimedia

Tehnički podaci

Posada: 0

Raspon krila: 20 metara

Težina (prazan): 20 tona

Maks. brzina: 1.000 km na sat

Dolet: 6.000 kilometara

Borbeni dolet: 4.000 kilometara

Naoružanje: Projektili i municija do dve tone

Kako prenosi portal Raša tudej, ovaj dron ima ravnu raketnu mlaznicu, što umnogome smanjuje njegov odraz na radarima. - Ova tehnologija je jedinstvena u Rusiji i predstavlja najveće dostignuće naše odbrambene industrije - napomenuo je Krivoručko. Predstavljanje novog ponosa ruske borbene avijacije poklapa se s nedavnom izjavom predsednika Vladimira Putina, koji je rekao da je Rusija pretekla ostatak sveta u proizvodnji najsavremenijeg naoružanja. - Što se tiče nuklearnog naoružanja, Amerika nam parira, ali Rusija je razvila superiorno konvencionalno oružje - rekao je Putin.

Sukob u najavi... Jens Stoltenberg, gensek NATO
Sukob u najavi... Jens Stoltenberg, gensek NATOfoto: EPA / Stephanie Lecocq

Najava iz sedišta NATO - Evropa bez raketa srednjeg dometa

NATO ne planira da raspoređuje nuklearne rakete srednjeg dometa u Evropi, saopšteno je Brisela. Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg rekao je da je Rusija godinama kršila Sporazum o zabrani širenja nuklearnog naoružanja (INF) raspoređujući projektile srednjeg dometa u Evropi. On je naglasio da cilj Alijanse nije recipročna mera Rusiji. - Predlog Rusije na moratorijum nije pouzdan, jer su kršili INF. Osim u slučaju da Rusija na proverljiv način uništi svoje projektile SSC-8, kojim su prekršili INF, onda nije pouzdano predlagati zabranu nečega što su već rasporedili - istakao je Stoltenberg. On je mislio na INF postignut 1987, koji su potpisali tadašnji sovjetski lider Mihail Gorbačov i američki predsednik Ronald Regan.

Predsednik Rusije je još u novembru najavio da će ruska armija dobiti 2.000 najsavremenijih dronova koji se mogu koristiti za prismotru i borbene misije.

Efikasni i opasni

- Dobro nam je poznato koliko su se dobro borbene bespilotne letelice pokazale u oružanim konfliktima poslednjih godina. Znamo koliko su oni efikasni i koliko mogu da budu opasni - naveo je Putin. Podsećamo, prošlog meseca šef Kremlja je najavio da će ruska mornarica biti opremljena hipersoničnim projektilima naredne godine:

Pozdrav iz Moskve Vladimir Putin i Si Đinping
Pozdrav iz Moskve Vladimir Putin i Si Đinpingfoto: AP

Jedan poziv menja sve - Putin na samitu sa Sijem

Predsednici Kine i Rusije Si Đinping i Vladimir Putin razgovarali su juče na video-sastanku o bilateralnim odnosima i međunarodnim pitanjima, u vreme tenzija između Moskve i Zapada zbog gomilanja ruskih vojnika u blizini granice sa Ukrajinom. Glavna tema razgovora dvojice lidera bila je trgovinska saradnja. - Između naših država formiran je novi model saradnje zasnovan, između ostalog, na principima kao što su nemešanje u unutrašnje politike drugih zemalja, uvažavanje interesa drugih i rešenost da se zajednička granica pretvori u pojas večnog mira i dobrosusedstva - rekao je Putin. Si je rekao da "veoma ceni" to što je ruski predsednik "snažno podržao napore Kine da zaštiti ključne nacionalne interese" i što se "čvrsto suprotstavio pokušajima da se napravi razdor" između dve države. Putin je najavio dolazak na ZOI u Pekingu 2022.

- Sada je od velike važnosti da razvijemo i primenimo tehnologiju koja je potrebna za stvaranje sistema hipersoničnih projektila, lasera visoke moći i robotskih sistema koji mogu efikasno da se nose a vojnim pretnjama. To će doprineti bezbednosti naše zemlje - istakao je Putin.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track