ŠVEDSKA ĆE ZAHTEVATI POTVRDE O VAKCINACIJI ZA POSETIOCE IZ NORDIJSKIH ZEMALJA: Uvode oštrije mere, raste zabrinutost zbog omikrona
Foto: TT News Agency / Alamy / Alamy / Profimedia

pandemija

ŠVEDSKA ĆE ZAHTEVATI POTVRDE O VAKCINACIJI ZA POSETIOCE IZ NORDIJSKIH ZEMALJA: Uvode oštrije mere, raste zabrinutost zbog omikrona

Planeta -

Švedska će od posetilaca iz drugih nordijskih zemalja zahtevati sertifikate o vakcinaciji za prelazak granice jer postepeno pooštrava ograničenja, s obzirom na sve veći broj zaraženih kovidom-19 i rastuće zabrinutost zbog omikron varijante korona virusa, saopštila je vlada danas.

Broj novozaraženih u Švedskoj je poslednjih dana skočio, iako je manji nego u većini evropskih zemalja. Ponovo je uveden ograničen broj mera, a vlasti su saopštile da će biti potrebni dalji koraci ako broj zaraženih nastavi da raste.

"Zbog nove omikron varijante virusa, teško je predvideti kako će se stvari razvijati", rekla je ministarka zdravlja Lena Halengren na konferenciji za novinare.

0643641280, Lena Halengren, Švedska, ministarka zdravlja
foto: Jessica GOW / AFP / Profimedia

"U Švedskoj smo u relativno boljoj poziciji, ali i ovde se povećava broj zaraženih i opterećenje zdravstvenog sistema".

Proširenje pravila o sertifikatima o vakcinaciji na nordijske zemlje, jedine zemlje koje do sada nisu bile obuhvaćene pravilom, stupiće na snagu 21. decembra.

Vlasti su takođe upozorile da bi stroža ograničenja mogla biti objavljena sledeće nedelje kada Agencija za javno zdravlje objavi kako vidi dalji razvoj pandemije.

0643659209, Lena Halengren, Karin Tegmark Visel, Švedska
foto: IBL / Shutterstock Editorial / Profimedia

"Moramo se pripremiti za pogoršanje situacije", rekla je Karin Tegmark Visel, šefica agencije za javno zdravlje.

"Možda ćemo sledeće nedelje objaviti dalje mere za usporavanje širenja zaraze".

Vlada levog centra iznela je plan na tri nivoa kao odgovor na povećanje broja zaraženih.

Već je uveden niz mera i nadležni se spremaju da prošire listu mesta za koja su potrebni kovid sertifikati, poput restorana.

Ranije ove nedelje, Norveška je pooštrila ograničenja zbog kovida, u pokušaju da ograniči širenje varijante omikrona usred rekordnih nivoa zaraženih i hospitalizacija.

Danska je takođe ponovo uvela mnoga ograničenja, uključujući zatvaranje osnovnih škola uoči Božića.

Kurir.rs/Jutarnji list

Bonus video:

02:31

KOJE VAKCINE NAS NAJBOLJE ŠTITE OD OMIKRON SOJA KORONE? Doktor Kamenov otkrio kako nova mutacija deluje na kliničku sliku

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track