VELIKI ŠAMAR ZA KONZERVATIVCE: Partija Borisa Džonsona izgubila mesto u parlamentu posle 200 godina!
Foto: EPA-EFE/FACUNDO ARRIZABALAGA

zabava je gotova

VELIKI ŠAMAR ZA KONZERVATIVCE: Partija Borisa Džonsona izgubila mesto u parlamentu posle 200 godina!

Planeta -

Konzervativci Borisa Džonsona izgubili su u petak kontrolu nad biračkim mestom u donjem domu britanskog parlamenta, kojim su dominirali skoro 200 godina, nakon što su se birači okrenuli protiv britanskog premijera zbog niza kriza i skandala.

Poraz će povećati pritisak na Džonsona unutar njegove partije i pojačati javno i privatno izražene strahove da reputacija stranke pati pod njegovim vođstvom.

Kandidat liberalnih demokrata Helen Morgan osvojila je mesto u Severnom Šropširu na dopunskim izborima.

Ona je pobedila sa prednošću od 6.000 glasova, nakon što su konzervativci odneli ubedljivu pobedu na prethodnim izborima 2019. godine sa prednošću od 23.000 glasova.

„Večeras su ljudi Severnog Šropšira govorili u ime britanskog naroda. Rekli su jasno i glasno: 'Borise Džonsone, zabava je gotova', rekao je Morgan u pobedničkom govoru.

„Naša zemlja vapi za liderstvom. Gospodine Džonson, vi niste vođa.

Konzervativci su pobedili na svim prethodnim izborima za ovo pretežno ruralno područje centralne Engleske od stvaranja te izborne jedinice u njenom sadašnjem obliku 1983. godine, a istorijski gledano, konzervativci su dominirali regionom skoro 200 godina.

Ovo je novi udarac za Džonsona koji je već na udaru kritika, uključujući i pisanje da je njegovo osoblje organizovalo žurke prošlog Božića kada je zemlja bila u „izolaciji“.

Severni Šropšir se zalagao za Bregzit i bio je uporište konzervativaca.

Analitičari kažu da će težak poraz Konzervativne stranke dodatno potkopati Džonsonov autoritet nad poslanicima, od kojih se neki već javno protive planovima za uvođenje COVID sertifikata.

Kurir.rs/Al Džazira

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track