MARS IMA SVOJU VERZIJU VELIKOG KANJONA: Naučnici otkrili šta se u njemu krije, količine su znatno veće nego što su očekivali VIDEO
Foto: G. NEUKUM / AFP / Profimedia

značajno otkriće

MARS IMA SVOJU VERZIJU VELIKOG KANJONA: Naučnici otkrili šta se u njemu krije, količine su znatno veće nego što su očekivali VIDEO

Planeta -

Mars ima svoju verziju Velikog kanjona, a naučnici su otkrili da ovaj enormni klanac krije "značajne količine vode", prenosi CNN.

Za otkriće je zaslužan Mars Ekspres, orbiter koji kruži oko Marsa, saopštila je Evropska svemirska agencija (ESA).

Naime, orbiter EksoMars Trejs Gas, koji je lansiran 2016. godine u zajedničkoj misiji ESA i ruske svemirske agencije Roskosmos, otkrio je vodu u dolini Vales Marineris na Marsu. To je kanjon 10 puta duži, pet puta dublji i 20 puta širi od Velikog kanjona.

Detektovana voda je ispod površine kanjonskog sistema i detektovan je instrumentom pod nazivom FREND (Fine-Resolution Epithermal Neutron Detector - Detektor epitermalnih neutrona fine rezolucije). Ovaj instrument meri nivo vodonika u prvom metru površine Marsa.

Ono što je zanimljivo jeste da je većina vode na Marsu u formi leda u polarnim regionima. Vales Marineris se nalazi malo južnije od ekvatora planete, gde temperature obično nisu dovoljno niske da bi voda ostala zamrznuta u formi leda.

Ovo otkriće dolazi iz opservacija koje je orbiter prikupio između maja 2018. i februara 2021. Pre toga, orbiter je tražio vodu ispod površine Marsa i tamo pronašao samo male količine. Studija u kojoj su objavljeni detalji novog otkrića objavljena je u sredu u naučnom časopisu Ikarus.

"Uz pomoć orbitera možemo da proverimo šta se dešava do jednog metra ispod prašnjave površine Marsa. Najvažnije je da možemo da lociramo 'oaze' bogate vodom koje ranijim instrumentima nismo mogli da otkrijemo", rekao je autor studije Igor Mitrofanov, vodeći istraživač na neutronskom teleskopu FREND.

"Neobično velika količina vodonika"

"FREND je otkrio oblast sa neobično velikom količinom vodonika u ogromnom sistemu kanjona Vales Marineris. Pod pretpostavkom da je vodonik koji vidimo vezan za molekule vode, čini se da oko 40% materijala neposredno ispod površine odlazi na vodu", dodao je on.

O veličini područja najbolje govori činjenica da je područje kanjona Vales Marineris uporedivo sa površinom Holandije.

Instrument FREND detektuje neutrone da bi mapirao udeo vodonika u tlu Marsa.

"Možemo zaključiti koliko je vode u tlu kada pogledamo količinu neutrona koju emituje", rekao je koautor studije Aleksej Malakov, naučnik Instituta za svemirska istraživanja Ruske akademije nauka.

Naime, neutroni nastaju kada čestice visoke energije, poznatije kao galaktički kosmički zraci, stignu do površine Marsa. Suvo zemljište emituje više neutrona nego vlažno, objasnio je Malakov.

"Središnji deo doline je pun vode"

"Otkrili smo da je centralni deo doline Vales Marineris pun vode. To je mnogo više vode nego što smo očekivali. Možemo ga uporediti sa regionima permafrosta na Zemlji. U tim regionima vodeni led se stalno zadržava ispod suvog tla jer su temperature konstantno niske.

Zbog jedinstvenih mogućnosti detektora FREND, naučnici su uspeli da otkriju vodu koja je ranije bila skrivena. To može biti vodeni led ili voda koja se nalazi u jedinjenjima sa mineralima u tlu. Ipak, naučnici veruju da je prisustvo leda verovatnije jer minerali na tom mestu sadrže malo vode.

U blizini Marsovog ekvatora temperature su nešto više i stoga naučnici veruju da postoji specifična kombinacija uslova koji omogućavaju ne samo stalno prisustvo vode u tom području već i njeno obnavljanje.

"Ovo otkriće je neverovatan prvi korak"

"Ovo otkriće je neverovatan prvi korak, ali je potrebno još opservacija da bismo bili sigurni u kakvom je obliku voda koju smo otkrili", rekao je Hakan Svedhem, drugi koautor studije.

"Ovo jasno pokazuje mogućnosti orbitalnih instrumenata koji nam omogućavaju da 'vidimo' ispod površine Marsa. Otkrio je veliki rezervoar vode u ovom regionu Marsa, koji nije previše dubok i može se relativno lako eksploatisati", rekao je Svedhem.

Otkriće u dolini Vales Marineris, piše CNN, baca novo svetlo na region kao intrigantnu lokaciju za moguće ljudske misije u godinama koje dolaze, posebno u svetlu činjenice da bi otkrivena voda mogla biti mnogo pristupačnija od ranije otkrivenih izvora vode.

"Informacije o tome gde se voda nalazi na Marsu su ključne za razumevanje šta se desilo sa vodom koja je nekada obilovala na Marsu, ali nam takođe pomaže da pronađemo nastanjive lokacije, moguće znakove života koji su možda nekada postojali na Marsu i organske materijale iz prošlosti Marsa", rekao je Kolin Vilson, naučnik koji radi na projektu.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track