I NEVIDLJIV I SA LASERIMA: Posle mornarice i vazduhoplovstvo SAD ubacuje lasere u naoružanje! Prvi kandidat F-35 VIDEO
Foto: Profimedia

inovacija

I NEVIDLJIV I SA LASERIMA: Posle mornarice i vazduhoplovstvo SAD ubacuje lasere u naoružanje! Prvi kandidat F-35 VIDEO

Planeta -

Nedavna najava Vazduhoplovstva Sjedinjenih Država baca malo svetla na napredak u razvoju usmerene energije ili laserskog oružja.

Podaci Vazduhoplovnih snaga pokazuju je lasersko oružje sa metalnim podlogama u aerotunelu, gde su inženjeri vazduhoplovnih snaga prikupljali podatke o tome kako je mahuna reagovala pri različitim brzinama i pritiscima.

Nije tajna da vojska Sjedinjenih Država napreduje u oblasti laserskog oružja. Međutim, posebni inženjerski izazovi koje postavlja postavljanje laserskog oružja na avion su teški.

Mornarica Sjedinjenih Država je već postigla napredak u oružju usmerene energije i na svoje ratne brodove postavlja sve snažnije lasersko oružje. Jedan američki razarač je čak dobio odobrenje da koristi svoj laser na brodu ako je potrebno u odbrambenom smislu dok je bio na Bliskom istoku.

Iako su sve sofisticiranije, mornaričke usmerene energetske kapsule su velike, glomazne naprave i daleko su od elegantnog uređaja za čahuru koji je Vazduhoplovstvo pokazalo tokom nedavnog testiranja u aerotunelu.

Međutim, lasersko oružje nalik Ratovima zvezda nije baš onako kako bi izgledalo futurističko oružje Vazduhoplovstva. Za razliku od filmova, laseri se moraju boriti sa nekoliko faktora koji degradiraju kvalitet i snagu zraka. Faktori koji mogu da smanje intenzitet i domet lasera ​​uključuju prašinu, oblačnost, maglu i kišu.

Osim atmosferskih uslova, oružje usmerene energije takođe bi se moralo boriti sa udarnim talasima koje generiše supersonični let. Ove smetnje aerodinamičkog protoka mogu stvoriti snažna izobličenja koja bi laser morao da prevaziđe da bi bio efikasan.

Ali prvo ih treba razumeti. Testiranje u aerotunelu omogućava direktnu kontrolu varijabli poput brzine vazduha i vazdušnog pritiska i daje uvid u to kako bi oružje usmerene energije reagovalo u različitim simuliranim uslovima.

„Jednostavno rečeno, ovaj sistem prenosi laser na model, koristi neku vrstu minijaturizovane optičke klupe unutar modela, a zatim koristi optička vlakna za prenos podataka do sistema senzora talasnog fronta“, objašnjavaju iz Vazduhoplovstva. „Odatle možemo analizirati podatke koji nam govore kako je na laser uticalo polje protoka tunela oko modela.

„Mogućnost izvođenja aerooptičkih testova usmerenih energetskih sistema u aerotunelima predstavlja novu sposobnost testiranja za AEDC“, rekao je zvaničnik programa u saopštenju vazduhoplovnih snaga. „Kako se više DE sistema bude razvijalo i integrisalo u avione, moći ćemo da pomognemo u donošenju odluka o dizajnu, kreiranju koverti za zapošljavanje, definisanju susednog punjenja oružja i drugih stvari koje su rutinski potrebne programskim kancelarijama i proizvođačima.

Dakle, iako američki ratni avioni možda još uvek ne dobiju lasersko oružje, ta realnost se polako približava sadašnjosti.

Kurir.rs/1945

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track