NOVI REKORD U BROJU NOVOZARAŽENIH U BRITANIJI: Prijavili više od 93.000 slučajeva u danu!
Foto: Tolga Akmen / AFP / Profimedia

TREĆI DAN ZAREDOM

NOVI REKORD U BROJU NOVOZARAŽENIH U BRITANIJI: Prijavili više od 93.000 slučajeva u danu!

Planeta -

Velika Britanija prijavila je danas, treći uzastopni dan, novi rekordan broj novozaraženih korona virusom, sa 93.045 slučajeva zabeleženih u poslednja 24 časa, pokazuju najnoviji podaci zdravstvenih vlasti.

Suočena sa, kako je premijer Boris Džonson nazvao "talasom plime" omikron soja virusa zbog čega se strahuje od preopterećenja zdravstvenog sistema, Velika Britanija je među najteže pogođenima pandemijom u svetu, sa ukupno 147.048 umrlih od kojih je 111 prijavljenih danas.

0648154796, Boris Džonson
foto: Tolga Akmen / AFP / Profimedia

U Engleskoj se vlada zadovoljila ponovnim uvođenjem nošenja maske na većini javnih mesta (izuzev pabova i restorana), da ohrabruje rad na daljinu koliko je moguće i uvede zdravstvenu propusnicu za velika okupljanja, dok su lokalne vlade Škotske i Velsa odlučile da idu dalje i uvedu veće restrikcije.

U Škotskoj gde je prema premijerki Nikoli Stardžon omikron soj već dominantan, stanovništvo je pozvano da ostane kod kuće sa približavanjem Božića.

"Cunami oko koga sam upozoravala pre nedelju dana počeo je sad da nas udara", rekla je Stardžon danas.

Nikola Stardžon, Nikola Sterdžon
foto: EPA-EFE/FRASER BREMNER/SCOTTISH DAILY MAIL

Firme su obavezne da od petka preduzmu "razumne mere" da ograniče prenos virusa. Pabovi su pozvani da se vrate na služenje za stolom a ne za barom.

U Velsu premijer Mark Drekford je naložio zatvaranje noćnih klubova od 27. decembra.

Velika Britanija je zbog novog soja virusa ubrzala vakcinaciju i pomerila unapred do kraja decembra datum do kog će svim odraslim stanovnicima biti ponuđena buster doza vakcine.

Kurir.rs/Beta

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track