ENERGETSKA KRIZA NA KOJU NISU OSTALE IMUNE NI NAJMOĆNIJE DRŽAVE EVROPE: Na ova 3 načina se bore sa novim cenama struje i gasa!
Foto: filmfoto / Alamy / Alamy / Profimedia

ne sede skrštenih ruku

ENERGETSKA KRIZA NA KOJU NISU OSTALE IMUNE NI NAJMOĆNIJE DRŽAVE EVROPE: Na ova 3 načina se bore sa novim cenama struje i gasa!

Planeta -

Evropsko tržište energije ponovo je zahvatio trend nezaustavljivog rasta cena, prvenstveno cena energenata, a samim tim i rasta cena struje i grejanja. Od ovog raspleta nije ostala imuna ni jedna, pa ni moćnije države sa severa kontinenta. Gasni fjučersi, prema podacima londonske ICE berze, preskaču vrednost od 1.550 dolara za hiljadu kubnih metara gasa.

Da bude još neizvesnije, analize i očekivanja stručnjaka za period koji predstoji ne ulivaju nadu, i svi redom ukazuju da oktobarska energetska kriza nije utihnula, već da se zahuktava. Tako je glavna ekonomistkinja MMF-a Gita Gopinat u intervjuu za Frans pres priznala da je veliki rizik ako zima bude jaka, i da bi to moglo da dovede do mnogo većih prekida struje. Posebno je zabrinjavajuća činjenica da je srednja cena januarskih fjučersa skočila sa 960 u novembru, na 1.190 evra u decembru, što, kako kaže glavni dopisnik Blumberega za energetiku, Havier Blas, znači da učesnici na tržištu uveliko računaju da će se kriza preliti i na narednu zimu.

Ipak, države ne sede skrštenih ruku i jedan deo njih je uveliko preduzeo mere predostrožnosti protiv daljih poskupljenja, i za sada su se pojavila 3 modela, tj. 3 načina na koje one obuzdavaju cene. Države ili dele troškove računa sa svojim građanima, smanjuju poreze ili uvode moratorijume tj. zamrzavaju cene.

Norveška deli troškove sa građanima

Norveška vlada, kako bi olakšala svojim građanima teret sve većih računa za struju, odlučila da plati polovinu onoga što prelazi graničnu cenu od 7,8 centi po kilovatu.

Ova mera je nedavno stupila na snagu i trajaće sve do marta, a prema procenama vlade, za ovu pomoć građanima Norveška će izdvojiti 560 miliona dolara.

"Vanredna situacija zahteva vanredne mere", rekao je premijer Jonas Gar Stor na nedavno održanoj konferenciji za novinare u Oslu, prenela je Hina.

Poljska smanjuje PDV na struju, gas i benzin

Poljski premijer Mateuš Moravjecki je najavio da će Poljska smanjiti poreze na benzin, gas i struju i obezbediti novčanu pomoć domaćinstvima. Tamošnje vlasti su osmislile program vredan 2,4 milijarde dolara, sa ciljem da pomognu Poljacima da se izbore sa visokim cenama.

Oni će porez na benzin smanjiti na minimum koji dozvoljava Evropska unija, u trajanju od pet meseci počev od 20. decembra. Porez na dodatu vrednost (PDV) na gas biće srezan od januara do marta na 8,0 odsto sa sadašnjih 23, a PDV na električnu energiju će u prva tri meseca 2022. godine iznositi 5,0 odsto umesto 23 .

Bugarska zamrzava cene

Poslanici Narodne skupštine Bugarske su odobrili predlog za uvođenje moratorijuma na cene struje i grejanja, tj. za zamrzavanje cena.

Samo par dana pre zamrzavanja cena, grupa eksperata pri Regulatornoj komisiji za energetiku u vodoprivredu u Bugarskoj su predložili da se cene za domaćinstva od 01. januara povećaju za 11,51 odsto.

Kao odgovor na neminovno poskupljenje Vlada je osnovala Privremeni komitet za borbu protiv energetske krize. Moratorijum stupa na snagu 16. decembra, a trajaće do 31. marta 2022. godine.

Kurir.rs/Blic

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track