ZA MASAKR KOALA U AUSTRALIJI PODIGNUTO 126 OPTUŽNICA: Prošle godine stradalo na desetine ovih zaštićenih životinja
Foto: Thorsten Milse / robertharding / Profimedia

brojne pretnje po njihov opstanak

ZA MASAKR KOALA U AUSTRALIJI PODIGNUTO 126 OPTUŽNICA: Prošle godine stradalo na desetine ovih zaštićenih životinja

Planeta -

Australijske vlasti optužile su zemljoposednika i dve kompanije za više od 250 tačaka okrutnosti prema životinjama zbog smrti desetina koala tokom prošlogodišnje akcije čišćenja.

Prema Državnoj agenciji za zaštitu životne sredine države Viktorija, 21 koala je pronađena mrtva, a više desetina povređenih na plantaži drveća u Kejp Bridžvoteru, oko 377 kilometara jugozapadno od Melburna u februaru prošle godine. Vlasti su eutanazirale 49 ranjenih koala, a mnoge su patile od gladi, dehidracije i preloma, navodi se u saopštenju.

Optuženi su suočeni sa 126 optužnica

Vlasnik zemljišta i kompanija za zemljane radove optuženi su za nanošenje nerazumnog bola ili patnje desetinama koala. Optuženi su i za uništavanje koala, koje su zaštićena vrsta. Oni se suočavaju sa ukupno 126 optužnica, uključujući 18 teških optužbi za okrutnost zbog navodnog nanošenja smrtonosnih povreda. Jedna optužba za okrutnost podignuta je protiv posebnog ugovora zbog navodnog uznemiravanja populacije koala. U saopštenju se ne navode imena optuženih.

Maksimalna kazna za jednu optužbu za zlostavljanje životinja je skoro 78.000 dolara za kompaniju i više od 32.000 dolara ili 12 meseci zatvora za pojedinca. U tadašnjoj izjavi, udruženje Friends of the Earth Australia nazvalo je incident masakrom koala, dodajući da su uznemireni što takvo bezobzirno uništavanje nastavlja da utiče na industriju plantaža jugozapadne Viktorije.

Koale su zaštićene

Koale su zaštićena vrsta u Australiji i suočavaju se sa brojnim pretnjama po svoj opstanak. Populacija koala u zemlji pretrpela je ozbiljne gubitke tokom katastrofalnih požara 2019. godine, koji su uništili više od 12 miliona hektara (48.000 kvadratnih kilometara) zemlje samo u državi Novi Južni Vels.

Kurir.rs/Index.hr

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja