PRVA ŽENA NA ČELU MAĐARSKE Orbanova najbliža saradnica lepa Katalina uskoro predsednica!
Foto: EPA-EFESzilard Koszticsak, EPA-EFEZSOLT SZIGETVARY

izbor samo formalnost

PRVA ŽENA NA ČELU MAĐARSKE Orbanova najbliža saradnica lepa Katalina uskoro predsednica!

Planeta -

Za blisku saradnicu mađarskoj premijera kažu da je najzaslužnija za povećanje nataliteta u ovoj članici EU i da su njene ideje utkane u novi ustav ove države

Mađarski premijer Viktor Orban, saopštio je da je njegova stranka Fides odlučila da imenuje svoju blisku saradnicu i ministarku za porodicu Katalinu Novak za novu predsednicu Mađarske, koja bi trebla da zameni aktuelnog predsednika Janoša Adara kome mandat ističe u maju 2022, a po ustavu ove države nema pravo da vrši tu funkciju treći mandat.

Inače, glasanje u mađarskom parlamentu trebalo bi da bude formalnost, jer Fides stranka Viktora Orbana ima većinu. Izborom u parlamentu Katalina Novak postaće u istoriji prva žena na čelu Mađarske od proglašenja republike.

Ko je Katalina Novak

Zapadni mediji kažu za Katlinu, da se pojavila niotkuda, ali je postala istaknuta političarka i bliska saradnica Viktora Orbana, kada je on preuzeo vlast u Mađarskoj. Interesantno je da je Katalina prestigla nekoliko žena koje su označavane i kao "zvezde Fidesa" poput Ildiko Gal koja je inače bila sedam godina poslanica u Evropskom paralmentu, a onda je napustila politiku.

Katalina Novak, predsednica, Mađarska
foto: EPA-EFESzilard Koszticsak

Preporuku dao pastor Zoltan Balog

Za razliku od njih Katalina Novak svoj politički uspon započela je pre tri godine kada je postala šefica kabineta Zoltana Baloga bivšeg političara i ministra u Orbanovoj vladi za Ljudske resurse, koji je politiku napustio 2018. zbog neslaganja sa Orbanom i postao kalvinistički pastor. Nagađa se da je na Katalinu Orbanu skrenuo sam Balog kao jednog od četiri moguća kandidata za ministarku za porodična pitanja i omladinu. Orban je insistirao da to bude žena i Katalina je jedina odgovarala tom uslovu.

Majka troje dece

Katalina je inače majka troje dece, s obzirom da Orban favorizuje porodice višečlane porodice i što je bio važan uslov da postane ministarka. Upravo ona je kako se tvrdi najzaslužnija za povećanje nataliteta u Mađarskoj i uvođenje podsticajnih mera. Ubrzo zatim postala je i potpresednica Fidesa. Njene rivalke iz opozicije optužuju je da je usvojila isti netolerantni stav za političare Fidesa i verno sledi partijsku liniju. Kritike na račun Novakove bile su posebno oštre nakon govora koji je održala u Kapošvaru. Ona je tad izjavila da vlada čvrsto stoji iza vrednosti braka „jer postoji opasnost da dok se neki bore za prava male manjine mi zaboravimo na većinu".

EPA-EFEZSOLT SZIGETVARY
EPA-EFEZSOLT SZIGETVARYfoto: EPA-EFEZSOLT SZIGETVARY

Izjave koje su digle prašinu

Posebno se isticala izjavama da "svako dete ima pravo da ima oca i majku", "svakoj porodici su potrebni žena i muškarac i samo žena i muškarac".

Ove izjave veoma se uznemirili mađarsku javnost, koja nije baš naklonjena Fidesu, a posebno žene koje su razvedene ili ostavljene bile od svojih muževa i partnera. O istopolnim brakovima nije htela da diskutuje, a posebno da netradicionalne porodice dve žene ili dva muškarca usvajaju decu, zbog čega je naišla na udar opozicije.

Njene ideje kasnije su utkane i u novi Orbanov ustav koji kaže da: „Mađarska štiti instituciju braka kao zajednice muškarca i žene uspostavljenu dobrovoljnom odlukom i porodicu kao osnovu opstanka nacije".

Za nju protivnici kažu da je žena natprosečne inteligencije koja je studirala ne samo u Mađarskoj nego se usvaršavala i na prestižnim obrazovnim institucijama u Evropi i SAD i da je jako čudno da kad neko ima takvo široko obrazovanje ima takve stavove.

Zamerali su joj izjave poput da „postoje zemlje u kojima je ženama zabranjeno da nose suknje" i gde se „majke i očevi ne mogu zvati majkama i očevima".

Uprkos svemu mađarski politički analitičari smatraju da ona nije homofob nego partijski funkcioner, koja nije kao njene kolege uniformna, nego se razlikuje po visokom obrazovanju.

Kurir.rs/A.Mlakar

Biografija nove predsednice Mađarske

Pravo ime i prezime joj je Katalina Eva Versene Novak. Rođena je 6.septembra 1977. godine u Segedinu. Posle završene srednje škole 1996. studirala je ekonomiku na Univerzitetu Kornvinus u Budimpešti i pravo na Univerzitetu u Segedinu. Dodatno usavršavanje imala je u Univerzitetu Nater u Parizu. Govori tečno tri strana jezika francuski, engleski i nemački. Radnu karijeru započela je u Ministarstvu spoljnih poslova 2001 godine. Specijalizacija joj je Evropska Unija. Od 2010. bila je šefica kabineta u Ministarstvu za ljudske resurse. U 2014. postala državni sekretar, a oktobra 2020 i ministarka za porodicu. Inače nosilac je Francuske Legije Časti i Ordena zasluga Republike Poljske

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track