MLADI AUSTRALIJANCI POLUDELI ZA NOVOM VRSTOM CIGARETA Nadležni upozoravaju: Odmah prekinite sa tim, opasno je! VIDEO
Foto: Fraser Hall / robertharding / Profimedia

bruka

MLADI AUSTRALIJANCI POLUDELI ZA NOVOM VRSTOM CIGARETA Nadležni upozoravaju: Odmah prekinite sa tim, opasno je! VIDEO

Planeta -

Australijski tinejdžeri koji koriste e-cigarete koje izazivaju zavisnost pozivaju se da odmah prestanu da ih koriste. „Vejping“ je uzeo maha širom zemlje poslednjih godina, a hiljade tinejdžera je viđeno kako drže „olovke“ jarkih boja na svakom mestu.

Uprkos zabranama, hiljade olovaka se prodaju širom zemlje svakog dana, piše Dejli mejl.

Američka uprava za hranu i lekove (FDA) u Sjedinjenim Državama je nedavno legalizovala olovke za vejping, što je izazvalo reakciju roditelja, lekara i profesionalaca.

U Australiji državni zakoni koji su stupili na snagu 1. oktobra zabranjuju uvoz olovaka, kapsula ili tečnosti koje sadrže nikotin bez važećeg recepta. Ali neke prodavnice rizikuju novčane kazne prodajom vejpinga za jednokratnu upotrebu, popularne alternative nezdravim i sve skupljim cigaretama.

Olovke se lako mogu čuvati u torbicama ili džepovima i dolaze u voćnim ukusima, kao što su grožđe, lubenica, ananas i borovnica. Mogu se kupiti u prodavnicama ili trafikama za samo 20 dolara.

Stručnjaci tvrde da vejping može biti posebno štetan za mlade jer oštećuje DNK, stimuliše tumore i može izazvati niz respiratornih problema. Rezultati istrage o sadržaju 50 vapeova bez recepta koje je sproveo Univerzitet Curtin otkrili su da pare mogu sadržati boju, dezinfekciono sredstvo, sirovo ulje, pa čak i lek koji se koristi za ubijanje ribe.

Više od polovine testiranih vapeova sadržalo je hemikalije toksične za ljude ako se udahnu više puta, a neke su bile povezane sa rakom pluća. Mnogi imaju potpuno „nepoznate efekte na zdravlje disajnih puteva“, piše Dejli mejl.

Sedam meseci nakon što je počela da koristi olovke za vape, Dakota Stivenson, 15-godišnja učenica iz Sidneja, „zaradila“ je bolest pluća opasnu po život. Na kraju joj je dijagnostikovana hipoksija - što znači da pluća nisu dobijala dovoljno vazduha - i provela je tri dana na delimičnoj ventilaciji.

Njeni lekari u dečjoj bolnici Randvik veruju da je bolovala od bolesti pluća pod nazivom EVALI koja je prvi put prijavljena u SAD 2019.

Alarmantni nalazi podstakli su Australijsko medicinsko društvo da izrazi zabrinutost da su olovke koje izazivaju zavisnost i dalje lako dostupne. Australijska granična policija od oktobra presreće pakete zabranjenih uređaja, ali vape i dalje pada u ruke tinejdžerima. Procenjuje se da najmanje 200.000 Australijanaca trenutno koristi olovke koje se legalno mogu kupiti samo na recept.

Maks Fičkin, koji vodi prodavnicu isparivača u Sidneju, rekao je da zakoni ne sprečavaju komercijalne dobavljače da krijumčare velike pošiljke u Australiju. „Uvek je postojalo crno tržište i što više vlade pokušavaju da ga ukinu zakonima, to će crno tržište više napredovati“, rekao je on.

„Prodavnice duvana, mlečni barovi i prodavnice na uglu prodaju ih ispod tezge.“ Ako pogledate na društvenim mrežama, postoje prodavci na crnom tržištu koji će isporučiti proizvode za vaping u vaš dom“, dodao je on.

Nakon strožih kazni ranije ovog meseca, oni koji su uhvaćeni u prodaji e-cigareta sa nikotinom sada mogu biti kažnjeni do 1.650 dolara ili u zatvoru na šest meseci - ili oboje.

Uprkos rizicima, Fičkin ne veruje da će kazne uticati na prodavce na crnom tržištu. „Povećanje kazni je beznačajno. Profit je daleko veći od troškova. Ne vidim prodavnice na uglu koje zarađuju manje od 1.600 dolara dnevno i prodaju jednokratne vape“, rekao je on i dodao da je to „unosna oblast“.

Prodavnica duvana u Sidneju je nedavno kažnjena sa 100.000 dolara zbog navodne prodaje ilegalnih vape olovaka kupcima koji nisu imali recept.

Australijska agencija za lekove (TGA) takođe je u novembru predala osam obaveštenja o povredama radnji u Darlinghurstu u istočnom delu grada. TGA navodi da je veb lokacija reklamirala preko 400 proizvoda na bazi nikotina, uključujući olovke od limete sa ukusima kao što su lubenica, guava, grožđe i trešnja.

„Prema Zakonu o terapijskim proizvodima iz 1989., proizvodi za vaping koji sadrže nikotinske lekove izdaju se samo na recept i ne mogu se oglašavati australijskoj javnosti“, navodi TGA.

Kurir.rs/Net.hr

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track