BESCILJNO JURCAJU KROZ SVEMIR: U našoj galaksiji pronađena ogromna grupa planeta lutalica
Foto: Profimedia

NIJE IH LAKO UOČITI

BESCILJNO JURCAJU KROZ SVEMIR: U našoj galaksiji pronađena ogromna grupa planeta lutalica

Planeta -

Međuzvezdani prostor je groblje planeta lutalica koje su izgubile svoju matičnu zvezdu i besciljno jure svemirom.

Iako ih nije tako lako uočiti, nakon analize desetina hiljada snimaka sa Evropske južne opservatorije (ESO), naučnici su uspeli da pronađu čak 170 potencijalno izgubljenih svetova u našoj galaksiji.

Ako se za većinu njih potvrdi da su planete lutalice, to bi značilo da je naš Mlečni put pun takvih odbeglih egzoplaneta.

Neke su izbačene iz svog zvezdanog sistema

"Takođe bi moglo biti nekoliko milijardi takvih džinovskih planeta koje besciljno jure Mlečni putem", rekao je astronom Erve Buj iz Laboratorije za astrofiziku u Bordou u Francuskoj.

Planete lutalice se rađaju u vrtlozima gasa i prašine koji su tipični za Sunčev sistem, ali neki od ovih oblaka na kraju postanu premali da bi proizveli nešto što liči na naš Sunčev sistem.

Još nije poznato koliko je ovih planeta nastalo bez zvezde, a koliko je izbačeno iz svojih gnezda, odnosno iz svog Sunčevog sistema, piše Science Alert.

Teško ih je uočiti

Teško ih je uočiti jer ne sijaju jačinom zvezde, a pošto samo besciljno jure kroz svemir, nemaju čak ni orbite koje se mogu izračunati. Većinu njih primećujemo indirektno, kao rupe u prostor-vremenu, jer njihova masivna tela nakratko iskrivljuju pozadinsko svetlo zvezde.

Astronomi su uspeli da pronađu tako veliki broj lutajućih planeta, navodeći činjenicu da novoformirana tela nastavljaju da zrače toplotu mnogo miliona godina. Nakon analize znakova niskog zračenja sa slika sa ESO-ovih moćnih teleskopa, uspeli su da prikupe ogroman broj kandidata za izgubljene svetove.

Pitanje je hoće li se pokazati da su svi ti kandidati zaista planete lutalice. Od njih 170, moguće je da samo 70 padne u tu kategoriju.

Kurir.rs/Index.hr/Science Alert

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja