BAJDENOVA OSVETA PUTINU: Vašington preti Moskvi dodatnim razarajućim akcijama, procurilo o čemu se radi
Foto: EPA/ SERGEY GUNEEV / SPUTNIK / KREMLI

sankcijje pa ovo

BAJDENOVA OSVETA PUTINU: Vašington preti Moskvi dodatnim razarajućim akcijama, procurilo o čemu se radi

Planeta -

SAD razmatraju dodatne kaznene mere u slučaju da Rusija napadne Ukrajinu.

Američki zvaničnici razmatraju stroge mere kontrole izvoza kako bi naštetili ruskoj ekonomiji ukoliko ruski predsednik Vladimir Putin napadne Ukrajinu, rekao je Rojtersu neimenovani zvaničnik američke administracije.

Mere, o kojima će se raspravljati na sastanku visokih zvaničnika u utorak, bile bi dodatak ekonomskim sankcijama kojima američki predsednik Džo Bajden preti Rusiji u slučaju invazije na Ukrajinu.

Bajden je zapretio "razarajućim" akcijama protiv Rusije, dok Vladimir Putin demantuje da planira invaziju.

Potezi o kojima će se raspravljati na sastanku u Beloj kući uključuju "vanredne" mere kontrole izvoza koje bi mogle da uguše velike delove industrijskih i potrošačkih tehnologija u Rusiji, rekao je zvaničnik.

Mere o kojima se raspravlja mogle bi da onemoguće Rusiju da uvozi pametne telefone, ključne komponente za avione i automobile, kao i materijale iz mnogih drugih sektora, a to bi moglo da ima veliki uticaj na ruske potrošače, industrijske operacije i zapošljavanje, rekao je neimenovani zvaničnik.

Zvaničnik je rekao da bi takve potencijalne mere za Rusiju bile bez presedana. Koristili bi alate koje je koristila administracija bivšeg predsednika Donalda Trampa, a koje je usvojila i Badenova administracija, kada su kineskoj kompanij Huavej blokirali pristup poluprovodnicima.

Čitava akcija počivala je na tome da se poluprovodnici koje Huavej koristi u svojim telefonima, dizajnirani u SAD.

Američki zvaničnici planiraju da se konsultuju sa ključnim partnerima u Evropi i Aziji koji bi mogli da budu uključeni u ove mere i tako podstaknu koordinisane napore gde je to potrebno, rekao je zvaničnik-.

Ruskim tržištem mobilnih telefona dominiraju strane firme kao što su epl, Samsung i Huavej , koje su ove godine postale predmet novog ruskog zakona koji od njih zahteva da instaliraju ruski softver.

Kurir.rs/Rojters

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track