Obama proglasio vanredno stanje u Luizijani zbog Ajzaka

Obama proglasio vanredno stanje u Luizijani zbog Ajzaka

Planeta -
Proglašavanje vanrednog stanja omogućiće da službe za borbu sa naletom oluje raspolažu federalnim finansijskim sredstvima

VAŠINGTON - Američki predsednik Barak Obama proglasio je u pondedeljak vanredno stanje u državi Luizijana, kojoj preti tropska oluja "Ajzak".

Kako su javile agencije, Obama je telefonskom razgovoru obavestio guvernera Luizijane Bobija Džindala da je u toj državi proglasio vanredno stanje.

Proglašavanje vanrednog stanja omogućiće da službe za borbu sa naletom oluje raspolažu federalnim finansijskim sredstvima.

Obama je telefonom razgovarao i sa guvernerima Alabame Robertom Bentlijem, Misisipija Filom Brajantom i Nju Orleansa Mičom Lendrijuom.

Predsednik SAD je, nekoliko sati pre očekivanog naleta "Ajzaka" koji će u Meksičkom zalivu najverovatnije biti proglašen uraganom kategorije 1, imao i sastanak sa američkim zvaničnicima, među njima i šefom Federalne agencije za borbu sa vanrednim situacijama (FEMA) Krejgom Fugejtom.

"Predsednik se obratio administratoru Fugejtu, kako bi se uverio da je FEMA spremna (da odgovori) bez obzira na ultimativnu snagu i udarac oluje", saopštila je Bela kuća.

Tropska oluja "Ajzak" krenula je danas u pravcu Lujzijane i drugih američkih država u Meksičkom zalivu, skoro sedam godina nakon što je u uraganu "Katrina", koji je razorio Nju Orleans, poginulo oko 1.800 ljudi.

Oluja se kreće u pravcu severne obale Meksičkog zaliva brzinom vetra od 100 kilometara na caš i u roku od 24 sata mogla bi dostići snagu uragana, saopštio je Nacionalni centar za uragane iz Majamija.

Broj žrtava "Ajzaka" na Haitiju popeo se na 19, saopštile su danas vlasti u toj zemlji. Oluja je pogodila najsiromašniju zemlju na zapadnoj hemisferi u subotu ujutro.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track