NASA LANSIRALA NAJMOĆNIJI I NAJSKUPLJI TELESKOP U ISTORIJI: Promeniće naše shvatanje svemira
Foto: Printscreen/Twitter

džejms veb

NASA LANSIRALA NAJMOĆNIJI I NAJSKUPLJI TELESKOP U ISTORIJI: Promeniće naše shvatanje svemira

Planeta -

Teleskop Džejms Veb uspešno je lansiran iz Francuske Gvajane!

Snažni infracrveni teleskop poleteo je u svemir u raketi Ariane iz lansirne baze Evropske svemirske agencije u Francuskoj Gvajani.

Teleskopu teškom 6350 kg i vrednom 10 milijardi dolar, koji će biti pušten iz rakete nakon 26-minutne vožnje u svemir, biće potrebno mesec dana da stigne do svog odredišta u solarnoj orbiti, otprilike milion milja daleke od Zemlje, što je oko četiri puta dalje od Meseca.

U srcu "Veba" je primarno ogledalo od 6,5 metara koje će omogućiti teleskopu da posmatra slabašni sjaj nekih od najstarijih, najudaljenijih objekata u univerzumu. Pošto se univerzum širi, svetlost koju emituju zvezde i galaksije rasteže se dok putuje, što znači da se sjaj najranijih zvezda #pomera u crveno“ u duže talasne dužine infracrvene svetlosti.

Za razliku od svemirskog teleskopa Habl, koji kruži oko Zemlje, Veb će kružiti oko Sunca. On je vezan za tačku zvanu L2, ili drugu Lagranžovu tačku, milion milja od Zemlje. Ovde će gravitacione sile omogućiti teleskopu da posmatra nebo u infracrvenom području, sa Zemljom i Suncem na leđima.

Vebovo primarno ogledalo je toliko veliko da se mora sklopiti za lansiranje i rasklopiti tokom jednomesečnog putovanja do L2. Usput, teleskop će takođe postaviti suncobran veličine teniskog terena kako bi zaštitio teleskop od sunčevih zraka.

Osim posmatranja prvih zvezda i galaksija, Veb će posmatrati vanzemaljske svetove kako prelaze lica svojih zvezda i meriti kako se infracrvena svetlost apsorbuje u atmosferi planeta. Ovo će dati nagoveštaje o atmosferskoj hemiji i potencijalnim uslovima zrelim za život.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track