BITKA JE DOBIJENA Prostitutke stekle pravo na lične karte: Konačno mogu da dobijem hranu
Foto: Profimedia

indija

BITKA JE DOBIJENA Prostitutke stekle pravo na lične karte: Konačno mogu da dobijem hranu

Planeta -

Seksualne radnice u Indiji sad imaju mogućnost vađenja dokumenata, što znači da mogu da primaju pomoć, otvaraju bankovne račune, glasaju...

Odluka Vrhovnog suda Indije da seksualnim radnicima treba dozvoliti da imaju lična dokumenta doneće im veliku korist - moći će da glasaju, da dobijaju državnu pomoć, kažu aktivisti.

Ipak, ostaje veliko pitanje koliko će biti stvarne koristi za njih.

Pravo glasa

Zvanične procene su da ima oko milion prostitutki u Indiji, od kojih mnoge trenutno ne mogu da glasaju, otvaraju račune u banci ili dobijaju subvencije za hranu, a razlog je upravo to što nisu imale pravo na dobijanje ličnih dokumenata. Ali aktivisti procenjuju da skoro polovina indijskih seksualnih radnica - koje su najmarginalizovaniji deo društva - nije nigde registrovana.

Seksualne radnice, Indija, reportaža
foto: Profimedia

- U zvaničnim evidencijama ima oko 100.000 seksualnih radnica, ali ih u državi ima najmanje 200.000, pa smo tražili od vlasti da izvrše novo prebrojavanje - rekao je Ramojan Nimaraju, osnivač organizacije HELP, jednog od kolektiva za pomoć prostitutkama u Andra Pradešu.

- Sa karticom za hranu, one mogu dobiti pirinač za dva rupija (0,027 dolara) po kilogramu, moći da konkurišu za vlasništvo nad zemljom i, ako imaju decu, to bi pomoglo pri upisu u školu. Prednosti su beskrajne - rekao je Nimaraju za Fondaciju Tomson Rojters.

Prodaja seksa je legalna u Indiji, ali mnogi seksualni radnici su siromašni i žrtve eksploatacije.

Njihove porodice ih se u većini slučajeva odriču, a oni nemaju prava na dobijanje lične karte. Žive u divljim, nelegalnim naseljima, pa nemaju ni dokaze o prebivalištu.

Dodatni problem napravila je pandemija kovida 19. Seksualni radnici širom sveta izgubili su prihod preko noći. Mnogi su bili meta nasilja, okrivljeni za širenje virusa.

Indija je pokrenula državne programe pomoći u hrani, ali mnoge seksualne radnice nisu mogle da dobiju tu pomoć jer nisu imale dokumenta.

Seksualne radnice, Indija, reportaža
foto: Profimedia

Nacionalna organizacija za kontrolu side (NACO), vladino telo koje sprovodi zdravstvene preglede i deli kondome seksualnim radnicama, navodi da pokušavaju da bolje prebroje najugroženije.

- Kod nas je registrovano oko milion seksualnih radnica. I ne bih rekao da su jedine, ali to je ono što možemo za početak - rekao je Šobini Rajan, zamenik generalnog direktora NACO.

Rajan dodaje da je NACO obezbedio hranu za oko pola miliona seksualnih radnica u Indiji bez dokaza o identitetu tokom prošle godine.

Seksualne radnice, Indija, reportaža
foto: Profimedia

Porodica

K. Sandija, samohrana majka dvoje dece, radi u seksualnoj industriji već pet godina. Ova 28-godišnjakinja je rekla da je pokušavala da nađe drugi posao, ali da to nije mogla upravo zato što nije imala mogućnost da dobije dokumenta jer je pobegla od nasilnog muža, a roditelji su je se odrekli.

- Samo sam ovo mogla da radim. Borila sam se za pomoć tokom izolacije. Sad će bar dobijanje hrane biti lakše jer ću imati dokumenta - rekla je ona za Fondaciju Tomson Rojters.

Roli Srivastava (Fondacija Tomson Rojters)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track