NATO POSLAO PREDLOG RUSIJI: Kremlj potvrdio, evo kada možda počinju pregovori dve strane
Foto: EPA / Yuri Kochetkov, Profimedia

konačno

NATO POSLAO PREDLOG RUSIJI: Kremlj potvrdio, evo kada možda počinju pregovori dve strane

Planeta -

Rusija je primila i razmatra predlog NATO-a da 12. januara počne pregovore o bezbednosnim pitanjima koja muče Moskvu, javila je agencija TASS, pozivajući se na ministarstvo spoljnih poslova.

Rusija, koja je uznemirila Zapad gomilanjem trupa u blizini Ukrajine, prošle nedelje je objavila neku vrstu liste želja sa bezbednosnim predlozima o kojima želi da pregovara, uključujući obećanje da NATO neće sprovoditi nikakve vojne aktivnosti u istočnoj Evropi i Ukrajini.

„Dobili smo ponudu (od NATO-a) i razmatramo je“, navodi TASS saopštenje Ministarstva spoljnih poslova.

SAD i Ukrajina strahuju da Rusija sprema invaziju na svog bivšeg sovjetskog suseda, ali Moskva to negira i tvrdi da je eskalacija tenzija između dve zemlje rezultat čvršćih odnosa Ukrajine i NATO-a.

Rusija ovo poredi sa Kubanskom raketnom krizom iz 1962. godine, kada je svet došao na ivicu nuklearnog rata.

Predsednik Vladimir Putin rekao je u četvrtak da Rusija želi da izbegne sukob, ali da traži „hitan“ odgovor Sjedinjenih Država i njihovih saveznika na zahteve Rusije za bezbednosnim garancijama.

Kremlj, između ostalog, traži veto na moguće buduće članstvo Ukrajine u NATO, što je Zapad već isključio, uklanjanje američkog nuklearnog oružja iz Evrope i povlačenje multinacionalnih NATO trupa iz Poljske, Estonije, Litvanije i Letonije. .

Moskva je saopštila da očekuje da će razgovori sa američkim zvaničnicima o tom pitanju početi u januaru u Ženevi.

Američka administracija smatra neke od ruskih predloga neprihvatljivim, ali će odgovoriti na konkretniji način u vezi sa formatom pregovora.

Sjedinjene Američke Države su u direktnom kontaktu sa Moskvom u vezi sa ruskim predlozima, ali ne propuštaju da naglase svoju posvećenost teritorijalnom integritetu Ukrajine, potvrdila je za Si-Bi-Es potpredsednica Kamala Haris, ali je odbila da precizira moguće sankcije.

SAD, EU i G7 upozorile su Putina da će se suočiti sa „ogromnim posledicama“, uključujući oštre ekonomske sankcije, u slučaju napada na Ukrajinu.

Kurir.rs/Index.hr

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track