POLJSKI PREDSEDNIK STAVIO VETO NA KONTROVERZNI ZAKON O MEDIJIMA: Trebalo bi ga uvesti, ali u budućnostoi
Foto: Beata Zawrzel/NurPhoto / Shutterstock Editorial / Profimedia

posle protesta

POLJSKI PREDSEDNIK STAVIO VETO NA KONTROVERZNI ZAKON O MEDIJIMA: Trebalo bi ga uvesti, ali u budućnostoi

Planeta -

Predsednik Poljske Andžej Duda staviće veto na medijski zakon, zbog kog se njegova zemlja našla na meti kritika EU, ali i koji je izazvao proteste u zemlji.

Duda je rekao da je uložio veto na kontroverzni predlog zakona o medijima jer deli zabrinutost Poljaka za slobodu govora, a potpisivanje u zakonski akt bi takođe narušilo odnose sa SAD-om, jednom od ključnih saveznica Varšave.

Zakon, koji je neočekivano brzo prošao kroz parlament ovoga meseca, postrožio bi pravila o stranom vlasništvu medija, što bi posebno uticalo na nastavak rada informativnog kanala TVN24 koji je u vlasništvu američke medijske kompanije Diskaveri.

Zakon o medijima izazvao je masovne proteste u Poljskoj.

"Vjerujem da je, generalno govoreći, ograničavanje posedovanja udela ili deonica u medijskim kompanijama, kada se radi o stranom kapitalu, razumno (...) Delim mišljenje da bi to trebalo uvesti u Poljskoj, ali u budućnosti", rekao je Duda.

Predlog zakona i njegovi amandmani, pojasnio je predsjednik, tiču se subjekata koji su već prisutni na tržištu, a tu je i pitanje medijskog pluralizma, slobode govora.

"Kada sam donosio odluku, vodio sam se tim pitanjima", rekao je Duda.

Vladajuća konzervativna stranka Pravo i pravda (PiS) tvrdi da je cilj zakona da spreči uticaj zemalja poput Rusije i Kine na poljske medije. PiS takođe upozorava da strane medijske kuće imaju preveliku moć u zemlji i iskrivljuju javnu raspravu.

Matična tvrtka TVN24 je TVN koja je u vlasništvu Discaverija, ali je registrovana u Holandiji kako bi se zaobišla odredba prema kojoj investitor izvan Evrope ne sme da ima više od 49 posto vlasništva u poljskim medijskim kućama.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track