OVI DRONOVI BI MOGLI DA ODLUČE SUKOB U UKRAJINI: Nisu ni američki ni ruski, ali su zbog jednog razloga jako traženi! VIDEO
Foto: Screenshot Youtube/Наоружање Војске Србије, Screenshot YT

tehnologija

OVI DRONOVI BI MOGLI DA ODLUČE SUKOB U UKRAJINI: Nisu ni američki ni ruski, ali su zbog jednog razloga jako traženi! VIDEO

Planeta -

Ruski sistemi protivvazdušne odbrane i turske bespilotne letelice su u sukobu zbog stalnih tenzija duž granice sa Ukrajinom.

Ako dođe do situacije poput rata, onda će oba oružja pokazati svoju snagu jedno protiv drugog. Međutim, mnoge zemlje širom sveta aktivno igraju ulogu u sprečavanju mogućeg rata. U stvari, Ukrajina je na ruskoj granici postavila dron Bajraktar ​​TB2 kupljen od Turske. Kao odgovor, Rusija je takođe podigla sisteme PVO kratkog dometa Pancir u pograničnom području.

Rusija je nedavno tvrdila da je oborila 40 dronova Beraktar ​​turske proizvodnje, iako je prikazala samo jedan kao dokaz. Frensis Fukujama, profesor političkih nauka na Univerzitetu Stenford i stručnjak za ruska pitanja, tvrdi da bi se transfer turskog drona Bajraktar ​​TB2 u Ukrajinu mogao pokazati kao promena odnosa snaga.

Pre samo mesec dana, Ukrajina je napala pobunjeničke grupe koje podržava Rusija na Krimu uz pomoć ovih dronova iz Turske. Ukrajinska vojska saopštila je da je uništila haubicu dronom „Bajraktar“ turske proizvodnje i ubila nekoliko naoružanih pobunjenika koji su delovali u oblasti Donbosa. Ukrajina je tvrdila da su dva njena vojnika ubijena u napadu haubica D-30 ovih pobunjenika kalibra 122 mm. Mnoge zapadne zemlje, uključujući Ukrajinu, Ameriku, kritikovale su Rusiju zbog podrške ovim pobunjenicima, ali Moskva je tu tvrdnju uvek poricala.

Rusija je rasporedila Pantir kratkog dometa i mobilne protivvazdušne odbrambene sisteme kako bi se suprotstavila dronovima turske proizvodnje. Čitav svet je video ogromnu moć ovog raketnog sistema u ratu Sirije i Libije. Čak i sada ruska vojska u velikoj meri raspoređuje ovaj raketni sistem u Siriji. U isto vreme, turski dron Bajraktar ​​TB2 takođe je preokrenuo tok mnogih ratova. Uspeh bespilotne letelice „Bajraktar“ u Nagorno-Karabahu, Libiji i Siriji, a nedavno iu etiopskom ratu sa tigrovima, učinio je to temom razgovora.

U proteklih nekoliko godina, upotreba dronova u manjim regionalnim sukobima pokazala se korisnom. Stoga se u današnjoj eri na dronove gleda kao na novo strateško i efikasno oružje na bojnom polju. Mnogi vojni zvaničnici SAD, Rusije i Britanije izrazili su ozbiljnu zabrinutost zbog dronova proizvedenih u Turskoj i Kini. Britanski ministar odbrane Ben Volas dao je veoma snažnu izjavu o turskim dronovima u Siriji. On je tada rekao da dronovi turske proizvodnje menjaju globalnu geopolitičku situaciju.

Mnoge zemlje su pokazale interesovanje za kupovinu ovog turskog drona. Takođe uključuje Katar i Ukrajinu. Ovaj dron je pripremila bajkerska kompanija, koja tvrdi da je smrtonosniji. Bajker je počeo da proizvodi auto delove 1984. godine, a kasnije se pridružio vazduhoplovnoj industriji. Poljska članica NATO-a saopštila je prošle godine da će kupiti 24 dronova TB2 od Turske. Turska tvrdi da su i mnoge druge zemlje NATO-a u pregovorima da se s tim pozabave.

Kurir.rs/mcezone

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track