Kina kritikuje zabrinutost zapadnih zemalja i medija prema Hongkongu!
Foto: Foto: Kineska medijska grupa

pate od kognitivnih poremećaja

Kina kritikuje zabrinutost zapadnih zemalja i medija prema Hongkongu!

Planeta -

Kancelarija Državnog saveta za Hongkong i Makao kritikovala je u ponedeljak neke američke i zapadne političare i medijske kuće, rekavši da ih je njihova uskogrudna ideologija naterala da pate od „kognitivnih poremećaja” kada posmatraju Hongkong. Prošle nedelje, ministri spoljnih poslova Velike Britanije, SAD, Australije, Kanade i Novog Zelanda izdali su zajedničko saopštenje u kojem izražavaju „ozbiljnu zabrinutost zbog erozije demokratskih elemenata“ nakon izbora Zakonodavnog veća u SAR Hongkongu. Mediji kao što je Njujork tajms su izvestili o tome da je Kina izbacila većinu gradskih „prodemokratskih“ kandidata. Portparol Kancelarije je u saopštenju odbacio primedbe na demokratiju, Zakon o nacionalnoj bezbednosti i novi izborni sistem u HKSAR-u.

„Tvrdnja da je Velika Britanija obezbedila opšte pravo glasa za Hongkong je potpuno netačna, a u Zajedničkoj kinesko-britanskoj deklaraciji nije pomenuto „opšte pravo glasa“ ili „demokratija“ “, primetio je glasnogovornik „Neki strani političari i mediji su tvrdili da se te antikineske snage bore za demokratiju i da se kineska vlada obračunala s njima u političke svrhe. To nije slučaj!“.

Portparol je takođe odbacio tvrdnje da novi izborni sistem u Hongkongu treba da isključi disidente, i kao primer naveo raznoliku pozadinu kandidata na nedavnim izborima za Zakonodavni savet u sedmom mandatu.

On je posavetovao političare i medije u SAD-u i na Zapadu da pročitaju nedavnu belu knjigu koju je izdala Kancelarija za informisanje Državnog saveta, koja predstavlja sveobuhvatan pregled nastanka i razvoja demokratije u HKSAR-u, kao i principe i stav kineske centralne vlade.

Kurir.rs/Kineska medijska grupa

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track