ŠTA JE SA VREMENOM?! NA ALJASCI 19 STEPENI: Rekordno toplo, a UMESTO SNEGA padaju kiše!
Foto: Profimedia / David Tulis/UPI

najtopliji božić

ŠTA JE SA VREMENOM?! NA ALJASCI 19 STEPENI: Rekordno toplo, a UMESTO SNEGA padaju kiše!

Planeta -

Na Aljasci je registrovan rekordan porast temperature, nakon što je tokom vikenda izmereno 19,4 stepena Celzijusa, usled neobično toplog vremena u tom delu Sjeverne Amerike za ovo doba godine, objavio je danas britanski list Gardijan.

Naučnik Rok Toman iz Centra za klimatsku procenu i politiku na Aljasci izjavio je da je temperatura izmerena u zajdenici Kodijak u nedelju, 26. decembra, i da je najveća u istoriji merenja u tom delu kontinenta.

On je rekao da je situacija "apsurdna".

Toman je istakao da je novi rekord zabeležen usled niza ekstremnih vremenski uslova u decembru, uključujući temperaturu od 18,3 stepena Celzijusa na aerodromu, 16,6 stepeni u zajednici Kold Bej i najmanje osam dana u decembru sa temperaturom iznad 10 stepeni u gradu Analaska, uključujući 13,3 stepena Celzijusa za najtopliji katolički Božić na poluostrvu u istoriji.

Prema njegovim rečima, najozbiljnije neposredne implikacije za ljude verovatno su ogromne količine padavina u unutrašnjosti Aljaske, gde je područje Ferbanks pogođeno najsnažnijom olujom u sred zime od 1937. godine.

Odeljenje za saobraćaj na Aljasci upozorilo je na opasnost na putu koja će trajati duže vreme, zbog leda koji se na njima stvorio nakon kiše.

Toman je istakao da je talas toplog i vlažnog vremena sredinom zime postao češća pojava na Aljasci u poslednje dve decenije, što je znak klimatskih promena.

On je naglasio da će Aljaska i dalje imati hladnu zimu, sa temperaturom do minus 29 stepeni u Ferbanksu, ali da se u budućnosti očekuju brojne epizode toplog vremena.

"U svetu koji se zagreva i postaje sve vlažniji, ovakve situacije biće sve izvesnije" dodao je Toman.

Kurir.rs / RTRS, Foto: Profimedia / David Tulis/UPI

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track