PRVO ČETVRTA DOZA, PA SAD PROMENA STRATEGIJE: Zbog širenja omikrona i petog talasa, Izrael razmatra prelazak na novi model
Foto: EPA-EFE/ATEF SAFADI

nije bio uspešan u švedskoj

PRVO ČETVRTA DOZA, PA SAD PROMENA STRATEGIJE: Zbog širenja omikrona i petog talasa, Izrael razmatra prelazak na novi model

Planeta -

Nekoliko dana pošto su najavili testiranje efekata četvrte doze vakcine protiv koronavirusa, izraelske vlasti su sada, suočene sa izuzetno visokim brojem novih slučajeva kovida, počele da razmatraju prelazak na novi model.

Izrael je juče, drugi dan zaredom, zabeležio gotovo 3000 novih slučajeva zaraze kovidom-19, a vlasti sada razmatraju prelazak na politiku postizanja kolektivnog imuniteta putem masovne infekcije.

Ministarstvo zdravstva je saopštilo da je u utorak 2.48% testova bilo pozitivno. U zemlji je juče bilo 17.260 aktivnih slučajeva, dvostruko više nego pre nedelju dana.

Izraelski Kanal 12 je u utorak uveče preneo, pozivajući se na visokog zvaničnika iz ministarstva zdravstva, da se razmišlja o prelasku na model masovnog zaražavanja.

Ovaj model podseća na epidemiološku politiku Švedske u ranoj fazi pandemije, kada je zemlja odlučila da ne nameće velika ograničenja onima koji nisu u rizičnim grupama i koja je pokušala da živi "normalno" i tako postigne kolektivni imunitet.

Iako se ova politika prozvala neuspešnom pa ju je čak napustila i Švedska, izraelske vlasti su zbog sve više slučajeva varijante omikron koja izaziva lakše simptome bolesti, odlučile da razmotre taj model odgovara na pandemiju, piše Tajms of Izrael.

Zvaničnici procenjuju da će u roku od dve sedmice 90 posto slučajeva zaraze kovidom činiti omikron.

"Peti talas bi mogao da se završi kada veliki broj ljudi bude zaražen", rekao je imunolog Siril Koen, šef imunološke laboratorije na Univerzitetu Bar-Ilan.

Izrael je rešio problem prvog i drugog talasa zaraza zatvaranjem zemlje. Treći talas je okončan jakom kampanjom vakcinacije a četvrti, deljenjem buster doze.

Kako navodi Jerusalim Post, pitanje je šta može da zaustavi omikron talas.

"Budući da je omikron toliko zarazan, čine se uzaludnim pokušaji da se zaustavi njegovo širenje. Nećemo zaustaviti ovaj talas. Ono što možemo i treba da pokušamo jeste da zaštitimo što je više moguće ugrožene grupe građana", rekao je lekar Hagaj Levine, predsjdnik Izraelskog udruženja lekara javnoga zdravstva.

Koen je naglasio da to ne znači da vlasti preporučuju organizovanje kovid-zabava ili namerno zaražavanje.

Levin pak smatra da bi čovečanstvo moralo da prekine da razmišlja o talasima i umesto toga radi na jačanju imuniteta zajednice ulaganjem u mere javnog zdravlja i podsticanjem vakcinacije.

"Ne treba da uvodimo stroge mere. Ne treba da zatvaramo škole. Ne treba nam lokdaun. Ne treba da zatvaramo aerodrome. Mere bi morale da budu proporcionalne", rekao je on.

Kurir.rs/Index

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track