HOĆE LI GISLEJN MAKSVEL DA PROPEVA? Epstajnova madam mogla bi da optuži više poznatih ličnosti
Foto: SDNY / SplashNews.com / Splash / Profimedia

PREDATORKA

HOĆE LI GISLEJN MAKSVEL DA PROPEVA? Epstajnova madam mogla bi da optuži više poznatih ličnosti

Planeta -

Gislejn Maksvel bi sada mogla da počne da imenuje ljude kako bi dobila kraću zatvorsku kaznu za seksualnu trgovinu učenicama koje su zlostavljali ona i pedofil Džefri Epstajn.

Maksvel može da se suoči sa kaznom i do 65 godina iza rešetaka nakon što su je porotnici proglasili seksualnim predatorom, a viđena je kako razgovara sa producentom za Ej-Bi-Si njuz u sudnici u Njujorku u utorak, dan pre nego što joj je izrečena presuda, prenosi Dejli mejl.

Duga zatvorska kazna sa kojom se suočava Maksvel daje joj dovoljno motivacije da 'preokrene' stvar i razgovara o postupcima drugih koji su bili u Epstajnovom okruženju.

Sam Epstajn je sebi oduzeo život u zatvoru u Njujorku u avgustu 2019. godine dok je čekao suđenje. Njegove žrtve su pozivale na odgovornost drugih sa kojima je bio povezan, i istakle da je osramoćeni finansijer pedofil, koji je umro u 66. godini, među svojim prijateljima imao mnoštvo poznatih lica.

Maksvel bi sada mogla da bude spremna da umeša druge, kako bi smanjila sebi kaznu.

Njena porodica je saopštila da je ''veoma razočarana'' presudom i da je već započela žalbeni proces.

Njen porodični advokat, Lea Safian, koja je redovno sedela u sudnici sa njenim rođacima, primetio je Majami Herald u utorak kako poziva Džejmsa Hila, producenta za Ej-Bi-Si njuza, da ga upozna sa Maksvelovom.

Maksvel se nasmešila i pojavila se da se predstavi Hilu i čulo se da je rekla da je voljna da razgovara sa medijima, prenele su novine.

Advokatski tim 60-godišnjakinje, takođe već radi na žalbi, ali osuđujuće presude će pojačati pritisak na Maksvelinog prijatelja princa Endrua da razgovara sa američkim tužiocima o vremenu koje je proveo sa Epstajnom.

Prijatelji u visokom društvu

To nije ni toliko iznenađujuće kad se uzme u obzir da je reč o veoma izvikanom slučaju, s obzirom na to da se optužena kretala u visokom društvu i družila sa nizom slavnih osoba.

Poznato je da je bila jako dobra za britanskim princom Endruom koji se takođe dovodi u vezu sa ovim skandalom. On je pak izričito rekao kako nema veze sa tim i da nikada nije spavao ni sa jednom od Epstajnovih seksualnih robinja.

Epstajn je bio prijatelj i sa bivšim američkim predsednikom Bilom Klintonom.

Navodi se kako je Epstajn Belu kuću posetio najmanje 17 puta, a prvi put je tamo boravio na Klintonov poziv u januaru 1993. godine, samo mesec dana nakon njegove inauguracije.

Jednom je čak dva puta posetio zdanje u jednom danu. Podaci koji su isplivali u javnost govore i da je sam Klinton leteo Epstajnovim privatnim avionom 26 puta tokom svog predsedničkog mandata. Još jedan slavni putnik vozio se u Epstajnovim avionima - Donald Tramp čije je imanje Mar-a-Lago nedaleko Epstajnovog u Palm biču.

Maksvel bi, veruje se, mogla da progovori i o odnosu Epstajna sa milijarderom Lesom Veksnerom koji je jedan od osnivača i vlasnika brendova kao što je Viktorijas sikret.

Veksner je Epstajnu dao ovlašćenje raspolaganja nad svojom imovinom, što znači da je imao pravo da kupuje i prodaje njegova imanja, pozajmljuje novac, zapošljava ljude, potpisuje isplatne čekove

Dosad ćutljiva Maksvel

Maksvel je sve dosad bila izuzetno ćutljiva, nije htela ništa da govori o Epstajnovim kontaktima te je insistirala da ništa nije znala o njegovim zlostavljanjima devojaka.

Reporter Dejli mejla primećuje, pak, kako je bila neuobičajeno smirena tokom iznošenja presude. Mirno je otvorila flašicu vode i natočila je vodu u čašu. Međutim, datum izricanja presude (koji nije u isto vreme i kada se donosi odluka o krivici) još nije zakazan, pa se zato nagađa kako bi Maksvel mogla ipak biti pokajnica.

Iz sudnice je izašla u pratnji dva čuvara, ali bez lisica. Polako je, pognute glave, hodala prema izlaznim vratima koja vode do ćelije u kojoj se nalazi.

Očekuje se da će Maksvel nakon ovakve odluke porote biti smeštena u jedinicu gde će je nadzirati kako ne bi počinila samouboistvo, kao što je to učinio njen prijatelj Epstajn.

Njeni rođaci odbili su da komentarišu presudu koju su pratili u sudnici.

Kurir.rs/Dejli mejl/Jutarnji list

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track