PANDEMIJSKI DVOSTRUKI UDAR: U Izraelu zabeležen prvi slučaj FLURONE, istovremene infekcije koronom i gripom!
ilustracija, Foto: EPA / Jim Hollander

opasno

PANDEMIJSKI DVOSTRUKI UDAR: U Izraelu zabeležen prvi slučaj FLURONE, istovremene infekcije koronom i gripom!

Planeta -

Izrael je zabeležio prvi slučaj takozvanog 'flurona' - istovremene infekcije koronavirusom i virusom gripa, piše Ynetnjuz

Dvostruka infekcija prvi put je otkrivena kod žene koja se porodila ove nedelje u medicinskom centru Rabin u Petah Tikvi. Kako navode iz bolnice, mlada majka, koja nije vakcinisana ni protiv jednog virusa, oseća se dobro i očekuje se da će uskoro biti puštena iz bolnice.

Ministarstvo zdravlja još istražuje ovaj slučaj. Simptomi su bili relativno blagi za ženu, a ostaje da se utvrdi da li kombinacija dva virusa izaziva ozbiljnija oboljenja.

Zdravstveni službenici procenjuju da su od obe bolesti oboleli i mnogi drugi pacijenti, ali to nisu znali jer im nije dijagnostikovana bolest, prenosi Jutarnji list.

Prošle godine nismo bili svedoci slučajeva gripa kod trudnica i porodilja“, rekao je prof. Arnon Vižnicer, specijalista akušerstva i ginekologije i direktor ginekološkog odeljenja.

„Danas vidimo slučajeve ko-infekcije korona virusom i gripom. Sve češće viđamo trudnice sa gripom. Definitivno je veliki izazov kada žena sa temperaturom dođe na porođaj, a ne znate da li je to koronavirus ili grip, pa ih zovete isto. Obe su respiratorne bolesti.'

Vižnicer je istakao da pacijent koji se leči u njegovoj bolnici nije imao neke posebno teške simptome.

„Dijagnozirani su joj grip i korona virus čim je stigla. Oba testa su bila pozitivna, čak i nakon što smo ponovo proverili, rekao je. „Ovo su slične bolesti; oni su virusni i izazivaju poteškoće sa disanjem jer oba napadaju gornje disajne puteve.'

U međuvremenu, Izrael bi se mogao suočiti sa predstojećom epidemijom gripa jer su bolnice prošle nedelje prijavile da su primile 1.849 pacijenata sa komplikacijama od bolesti, prema podacima koje je u sredu objavio Centar za kontrolu bolesti Ministarstva zdravlja (CDC).

Među hospitalizovanima je 605 dece i 124 trudnice i majke.

Većina pacijenata ima A / H3 podtip virusa gripa A, koji je uključen u vakcinu protiv gripa datu u Izraelu ove zime.

Virus gripa može izazvati niz teških simptoma, uključujući upalu pluća i razne druge respiratorne komplikacije, miokarditis (zapaljenje srčanog mišića) i smrt.

Ministarstvo zdravlja pozvalo je građane da se vakcinišu protiv gripa. Vakcina protiv gripa se može dati zajedno sa ili u bilo kom trenutku nakon vakcine protiv koronavirusa.

Kurir.rs/Slobodna Dalmacija

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track