ONI SU VEĆ UŠLI U NOVU GODINU Ostrva Kiribati i Samoa prva dočekala 2022. godinu
Foto: Profimedia, Shutterstock

slavlje

ONI SU VEĆ UŠLI U NOVU GODINU Ostrva Kiribati i Samoa prva dočekala 2022. godinu

Planeta -

Stanovnici ostrva Samoa i Кiribati, koja se nalaze u Pacifičkom okeanu, prvi su dočekali novu 2022. godinu, u 11 sati po srednjoevropskom vremenu.

Kiribati koralna ostrva čine jednu republiku, koja je smeštena u centralnom delu Tihog okeana, oko 4.000 kilometara jugozapadno od Havaja. Nova godina se slavi na Kiribatima tako što se žitelji sastaju u tradicionalnim kućama "maneaba" i u ponoć izlaze na ulice i nazdravljaju.

Sat vremena kasnije Nova godina će stići i na Novi Zeland, a potom na daleki istok Rusije i u Australiju.

Proslave Nove godine širom sveta su uglavnom otkazane, pošto je korona virus već drugu godinu "pomračio" ove svečanosti, ali Australija je odlučna da uživa u ovoj noći, a čak postoje signali i da Severna Koreja priprema vatromet.

Australija je spremna da u Novu godinu uđe uz prasak vatrometa uprkos porastu broja infekcija na rekordan nivo na pojedinim mestima, navodi agencija Rojters.

Premijer Skot Morison poželeo je građanima da “uživaju u večernjim satima”, dok je Dominik Perot, premijer Novog Južnog Velsa, pozvao sve da "izlaze i uživaju u Novoj godini", iako se broj zaraženih u toj državi skoro udvostručio na rekordnih 21.151.

On je rekao da je zadovoljan višim nivoima vakcinacije i činjenicom da se bolnice uspešno nose sa talasom omikrona.

Kurir.rs/Blic

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track