PREMIJER SUDANA PODNEO OSTAVKU Ovo su razlozi za takvu odluku
Foto: BERND VON JUTRCZENKA / AFP / Profimedia

najmanje 56 osoba poginulo tokom protesta

PREMIJER SUDANA PODNEO OSTAVKU Ovo su razlozi za takvu odluku

Planeta -

Sudanski premijer Abdula Hamdok podneo je večeras ostavku na tu funkciju.

Hamdok je ostavku podneo zbog političkog zastoja u zemlji posle vojnog puča kojim je usporena tranzicija ka demokratiji.

Sudanci mesecima demonstriraju protiv vojnog preuzimanja vlasti u oktobru i kasnijeg sporazuma o vraćanju premijera Abdalaha Hamdoka kojim je, po njihovom mišljenju, marginalizovan preokret ostvaren u toj državi.

Proteste je sazvao prodemokratski pokret koji je doveo do pobune protiv bivšeg predsednika Omara Al Bašira i kasnije sklopio sporazum o podeli vlasti sa generalima u mesecima posle svrgavanja Bašira.

Odnosi izmedju generala i civila u prelaznoj vladi bili su nestabilni i na kraju su doveli do vojnog preuzimanja 25. oktobra kada je smenjena Hamdokova vlada.

Premijer Hamdok je ponovo vraćen na mesto premijera prošlog meseca pod medjunarodnim pritiskom u dogovoru koji predvidja nezavisnu tehnokratsku vladu uz nadzor vojske. Sporazum je uključio oslobadjanje državnih zvaničnika i političara koje je vojska uhapsila u puču.

Prodemokratski pokret insistira na tome da se vlast preda civilnoj vladi kako bi ona predvodila tranziciju. U njihovim protestima ponavlja se slogan "Nema pregovora, nema kompromisa", nema podele vlasti sa vojskom.

Sudanske snage bezbednosti ranije danas su nasilno rasturile proteste, a nastradale su najmanje dve osobe, saopštio je prodemokratski sudanski Lekarski komitet.

Najmanje 56 osoba je poginulo od početka protesta, a više stotina ljudi je povredjeno.

Kurir.rs/Beta

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja