KO JE USPEO DA PREĐE STROGO ČUVANU GRANICU: Objavljeno ko bi mogao da bude muškarac koji je iz Južne Koreje pobegao u Severnu!
Foto: Jung Yeon-je / AFP / Profimedia

ne sumnja se na špijunažu

KO JE USPEO DA PREĐE STROGO ČUVANU GRANICU: Objavljeno ko bi mogao da bude muškarac koji je iz Južne Koreje pobegao u Severnu!

Planeta -

Muškarac koji je prešao dobro utvrđenu granicu i ušao iz Južne u Severnu Koreju prošle nedelje verovatno je državljanin Severne Koreje koji je prebegao na jug 2020. na istom području, saopštilo je danas ministarstvo odbrane u Seulu.

Južnokorejski vojni štab JCS saopštio je da je sproveo operaciju potrage nakon što je u subotu primetio osobu na istočnoj strani Demilitarizovane zone (DMZ) koja razdvaja dve Koreje.

"Vlasti pretpostavljaju da je osoba prebeg iz Severne Koreje i u postupku su provere činjenica", navelo je ministarstvo odbrane.

Zvaničnik ministarstva rekao je novinarima kako veruju da je muškarac, koji ima 30-ak godina, došao u Južnu Koreju u novembru 2020.

"Identično je izgledao i bio odeven kao osoba koja je prebegla iz Severne Koreje 2020."

"Snimci su pokazali da je identično izgledao i bio odeven kao osoba koja je prebegla iz Severne Koreje 2020.", rekao je zvaničnik.

Vlada u Seulu u ovom trenutku ne misli da je reč o špijunaži, dodao je zvaničnik.

0580070321, granica, Severna Koreja, Južna Koreja
foto: Jung Yeon-je / AFP / Profimedia

Južnokorejski mediji izvestili su da je muškarcu gimnastičko iskustvo pomoglo da se popne na ogradu, ali zvaničnik je rekao da to ne može potvrditi.

Ovaj prelazak dogodio se u vreme strogih restriktivnih mera zbog korona virusa u Severnoj Koreji. Ta država je potpuno zatvorila granice početkom 2020., a zvanično nije potvrdila ni jedan slučaj zaraze korona virusom.

Pjongjang je u septembru 2020. usmrtio južnokorejskog službenika za ribarstvo koji je nestao na moru, izvinivši se posle i kao uzrok navevši restriktivne mere protiv korona virusa.

Dva meseca ranije severnokorejski vođa Kim Džong-un proglasio je vanredno stanje i zatvorio pogranični grad nakon što je severnokorejski prebeg, za kojeg je tvrdio da ima kovid-19, ilegalno prešao iz Južne u Severnu Koreju.

Dugotrajne stroge mere i ograničenja putovanja unutar država povećali su i broj prebega sa severa na jug.

Kurir.rs/Index.hr

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track