POBEDA Posle 28 dana u komi medicinska sestra ustala iz mrtvih kad su joj dali vijagru!
Foto: Printskrin/Facebook

BORBA ZA ŽIVOT

POBEDA Posle 28 dana u komi medicinska sestra ustala iz mrtvih kad su joj dali vijagru!

Planeta -

Monika Almeida (37), medicinska sestra iz Velike Britanije koja boluje od astme, jedva preživela težak oblik koronavirusa

Bila je na ivici smrti Monika Almeida
Bila je na ivici smrti Monika Almeidafoto: Printscreen/Facebook

Medicinska sestra Monika Almeida (37) iz Gejnsboroa uspela je da preživi težak oblik koronavirusa, a neočekivano joj je u tome pomogla vijagra, lek koji se daje za lečenje erektilne disfunkcije! Naime, ova majka dvoje dece, uprkos tome što primila dve doze vakcine protiv koronavirusa, imala je teži oblik kovida 19 zato što boluje od astme. Ona je dobila pozitivan test 31. oktobra, a već 9. novembra je primljena u bolnicu.

Opušta krvne sudove

Stanje joj se naglo pogoršalo i kolege su je 16. novembra stavile u indukovanu komu. Bila je 28 dana u komi i tri dana od isključivanja sa aparata kada su nadležni u bolnici "Linkoln kaunti" odlučili da joj daju vijagru. Stanje joj se u roku od nekoliko dana popravilo, ona se probudila iz kome i skinuta je s ventilatora. Već po dolasku u bolnicu Monika je dala odobrenje kolegama da u slučaju potrebe probaju s tretmanom pomoću vijagre. Ovaj lek omogućava veći protok krvi u čitavom telu zahvaljujući tome što opušta zidove krvnih sudova. - Pravo je božićno čudo što sam se probudila. Nisam u početku verovala da me je vijagra spasla. U roku od 48 sati otvorile su mi se bronhije i pluća su počela da reaguju - kaže Monika.

Rat protiv omikrona - Obavezne maske za đake

U srednjim školama u Engleskoj biće obavezne zaštitne maske kako bi se sprečilo širenje omikron soja koronavirusa, potvrdila je vlada u Londonu. Ova mera će važiti privremeno kad škole počnu s radom. Šest sindikata profesora pozvalo je vlasti da donesu hitne mere kako bi se sprečilo širenje virusa. Oni su upozorili da će završni ispiti biti ugroženi ukoliko se virus nekontrolisano bude širio po školama. Ministar obrazovanja u Engleskoj Nadim Zahavi najavio je da će maske biti obavezne do 26. januara. U Engleskoj ima više od 24.000 škola. Vlada je najavila da će kupiti još 7.000 uređaja za prečišćavanje vazduha kako bi se zaustavilo širenje virusa.

Doktori tvrde da je njena situacija bila ozbiljna i da su zbog toga pozvali njene roditelje iz Portugala da dođu da se pozdrave s njom, jer su sumnjali da će preživeti. Doktori su kao krajnju meru odlučili da joj daju vijagru kako bi joj se povećao nivo kiseonika u krvi. Vijagra se pacijentima u Velikoj Britaniji daje samo uz njihov pristanak. U pitanju je eksperimentalni postupak koji se primenjuje samo u najtežim slučajevima.

Vakcina pomaže

Monika je novogodišnje praznike provela sa suprugom Arturom i sinovima (9 i 14 godina). Ona je svesna da bi zbog svoje hronične bolesti prošla mnogo gore da nije bila vakcinisana:

Povratak u život Monika s mužem Arturom
Povratak u život Monika s mužem Arturomfoto: Printskrin/Facebook

- Neki i dalje tvrde da vakcina ubija ljude. Ne poričem da ima nuspojava, ali mnogo je više onih koji su preminuli a nisu vakcinisani. Vakcinišite se, da nisam primila dve doze, ne bih dočekala Novu godinu - uverena je ona.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track