DUPLI PREBEG IZNERVIRAO SEUL: Šta povratak Severnokorejca u matičnu zemlju govori o bezbednosti granice! VIDEO
Foto: AP /Lee Jin-man

hrabro

DUPLI PREBEG IZNERVIRAO SEUL: Šta povratak Severnokorejca u matičnu zemlju govori o bezbednosti granice! VIDEO

Planeta -

Pretpostavlja se da je osoba koja je primećena kako prelazi snažno utvrđenu granicu iz Južne Koreje u Severnu Koreju prošle nedelje Severnokorejac koji je prethodno prebegao na jug, saopštilo je u ponedeljak ministarstvo odbrane Seula.

Zajednički načelnik štabova Južne Koreje saopštio je da je izvršio operaciju potrage nakon što je u subotu otkrivena osoba na istočnoj strani Demilitarizovane zone (DMZ) koja razdvaja dve Koreje.

„Vlasti pretpostavljaju da je osoba prebeg iz Severne Koreje i da su u procesu provere povezanih činjenica“, navodi se u saopštenju Ministarstva nacionalne odbrane.

Veruje se da je prebeg čovek koji je iskoristio svoje iskustvo gimnastičara da pređe granične ograde i prebegne na jug preko DMZ-a u istoj oblasti u novembru 2020. godine, izvestila je novinska agencija Jonhap, a da ga nije identifikovala.

Granični prelaz, koji je ilegalan u Južnoj Koreji, došao je pošto Severna Koreja sprovodi stroge mere protiv korona virusa od zatvaranja granica početkom 2020. godine, iako nije potvrdila nijednu infekciju.

Dok su se hiljade Severnokorejaca naselile na jugu, prelazi DMZ su retki, a većina begunaca probija se kroz Kinu.

Prebegi sa juga na sever širom DMZ su još ređi, sa samo nekoliko zabeleženih poslednjih godina.

Međutim, nekoliko nedavnih incidenata izazvalo je zabrinutost u Južnoj Koreji zbog bezbednosnih propusta ili odloženih odgovora trupa koje čuvaju granicu.

Kada je osumnjičeni prebeg prešao iz Severne Koreje 2020. godine, on je priveden tek 14 sati nakon što je prešao granicu, što je dovelo do tvrdnje vojske Južne Koreje da će pojačati bezbednost.

U slučaju od subote, prisustvo te osobe u blizini granice ostalo je neprimećeno skoro tri sata nakon što su kamere za video nadzor snimile osobu kako se penje po ogradi i aktivira alarme, saopštila je vojska na brifingu u nedelju.

Južnokorejske trupe pokrenule su operaciju potrage nakon što su uočile osobu u 21:20, ali nisu mogle da zaustave prelazak na sever oko 22:40.

Južna Koreja je u junu najavila da će ubrzati nabavku robota montiranog na šinu i video i audio sistema sa veštačkom inteligencijom, kako bi ojačala bezbednost duž granice.

Kurir.rs/NBC News

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track