NAUČNIKE ZAPANJIO SNIMAK: Medved se pridružio čoporu vukova u lovu na jelene pa im ukrao ukusan plen VIDEO
Foto: Dominik Belica / Alamy / Alamy / Profimedia

kleptoparazitizam

NAUČNIKE ZAPANJIO SNIMAK: Medved se pridružio čoporu vukova u lovu na jelene pa im ukrao ukusan plen VIDEO

Planeta -

Neobičan fenomen zabeležili su zaposleni američkog nacionalnog parka i prirodnog rezervata Jeloustoun.

Veliki grizli medved pridružio se grupi vukova koji su bili u lovu, a kada su došli do plena preuzeo je leš i odšetao. Do svega je navodno došlo još u oktobru, kada je čopor vukova krenuo u poteru za krdom vapitija, odnosno kanadskih jelena.

Naučnici iz američke Službe nacionalnih parkova (NPS) koji su objavili snimak na Fejsbuk profilu Jeloustouna, a na kojoj medved dolazi do ulova i odvlači ga nakon što su ga vukovi dokrajčili, kažu kako se radi o retkoj pojavi zvanoj kleptoparazitizam, odnosno parazitiranje krađom tuđih resursa, a najčešće se radi o hrani, javlja britanski Gardijan.

NPS je objavio kako se radi o neobičnoj pojavi jer se vukovi i medvedi inače takmiče, bore za hranu i love samostalno. Nije toliko neobično da se medvedi odvaže na krađu hrane od vukova, ali ovo je zanimljiv slučaj jer se medved aktivno pridružio lovu na jelene zajedno sa vukovima.

- Iz perspektive jednog medveda, potrebno je jako puno energije kako bi se učestvovalo u lovu čopora vukova. Međutim, nagrada je bila itekako vredna - rekli su iz NPS-a pojašnjavajući kako je medved na taj način dobio fantastično mnogo masnoća i proteina koje će mu pomoći da se pripremi za zimski san.

- Zato je ovaj medved zaključio kako će mu praćenje vukova u rano jutro osigurati visokokalorijski obrok, dodali su.

Štaviše, vukovi su bili primorani da čekaju da se medved počasti pre nego što su se mogli počastiti onim što je ostalo od njihovog plena, a on je mirno odšetao.

Raniji snimci pokazuju kako se u Jeloustounu vukovi i medvedi baš i ne vole, ali uvek su prepuštali lov na divljač koje su veće od njih, a to su svakako moćni grizliji. Shvatili su da oni mogu jednostavnije uloviti veliki plen poput jelena, pa su umeli da im prepuste pleni svesni da će i za njih nešto ostati.

U Jeloustounu živi više od 120 vukova, od čega se njih 90 posto zimi hrani isključivo mesom jelena. Međutim, u parku je i oko 150 ovih velikih medveda, koji su na listi zaštićenih vrsta od 1975. godine, a kojima je ova delikates takođe drag uoči hibernacije, prenosi Gardijan.

Kurir.rs/Jutarnji list

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track