ČEKA SE NEMAČKA Severni tok 2 mogao bi da dobije dozvolu sredinom godine?
Foto: Profimedia / Peter Kovalev / TASS

gasovod

ČEKA SE NEMAČKA Severni tok 2 mogao bi da dobije dozvolu sredinom godine?

Planeta -

Gasovod Severni tok 2, koji transportuje ruski gas u Nemačku, mogao bi da dobije nemačku dozvolu za rad sredinom godine, rekao je izvršni direktor nemačke kompanije-suvlasnika projekta Klaus-Diter Maubah.

Nemački energetski regulator Bundesnetzagentur je krajem prošle godine obustavio postupak izdavanja dozvole, zatraživši od operatera gasovoda da registruje ogranak u Nemačkoj koji bi trebalo da bude vlasnik dela gasovoda na nemačkoj teritoriji. Dodali su i da odluku o neće doneti u prvoj polovini 2022. godini.

To je dodatno pogoršalo ionako napete diplomatske odnose zbog pretnje otvorenog sukoba Rusije i Ukrajine, podstakavši nagađanja da bi se gasovod mogao da se iskoristi kao poluga pritiska na Moskvu.

-Ne vidim traga političkom uplitanju, mrežna agencija razmatra predmete po planu. Dozvola bi mogla biti izadata sredinom 2022. Severni tok 2 je važan, rekao je čelnik nemačke energetske kompanije.

Uniper spada među pet evropskih energetskih kompanija koje su platile polovinu od 11 milijardi dolara troškova gradnje Severnog toka 2, zajedno s takođe nemačkom Wintershall Deaom, britanskim Sell-om, austrijskim OMV-om i francuskim Engie-om

-Svaka mogućnost uvoza pomaže ublažiti situaciju na tržištu gasa. Politički rizici, naravno, postoje - ako se sukob Rusije i Ukrajine zaoštri, cevovod bi mogao da postane meta američkih sankcija, naglasio je šef Unipera.

Kurir.rs/24sata.hr

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track